У Кремлі розповіли, коли зможуть передати Польщі секретні матеріали щодо Катині

Поділитися
Всі матеріали "катинської справи" будуть передані польській стороні після завершення роботи з їх розсекречення. Про це "Інтерфаксу" у четвер повідомило джерело з адміністрації президента Росії.

За його словами, робота з розсекречення матеріалів триває.
27 січня Gazeta Wyborcza опублікувала статтю під заголовком "Звернення до Медведєва", у якій містився заклик до російського президента розсекретити документи з "катинської справи". У публікації висловлювався подив з приводу рішення Верховного суду РФ, який визнав засекречення матеріалів законним.
Польське видання підкреслює, що президент РФ може домогтися розсекречення документів, оскільки саме він очолює Міжвідомчу комісію із захисту державної таємниці. Ця комісія, як сказано в положенні про неї, формує перелік відомостей, що зараховуються до державної таємниці.
Про те, що Верховний суд РФ визнав законним засекречування матеріали справи, відхиливши таким чином скаргу правозахисного центру "Меморіал" на рішення Мосміськсуду, стало відомо 26 січня.
116 томів справи були засекречені в середині 2000-х років за рішенням Головної військової прокуратури. Решта матеріалів були передані Польщі в 2010 році. Дмитро Медведєв заявив тоді, що роботу з розсекречення буде продовжено.
Масові розстріли польських громадян співробітниками НКВС відбувалися у 1940 році. За радянських часів відповідальність за цей злочин покладалася на нацистів, однак у 1990 році Москва визнала провину влади СРСР, було розпочато розслідування. Справу закрили в 2004 році. У листопаді 2010 року Держдума РФ прийняла заяву, в якій поклала відповідальність за розстріл польських громадян у Катині на керівництво Радянського Союзу.
За матеріалами: Лента.ру
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі