Венеціанська комісія розкритикувала проект закону про вибори до Ради

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністерство юстиції України оприлюднило попередній висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту «Про вибори народних депутатів України», який містить низку суттєвих зауважень до нього.

Офіційна позиція Венеціанської комісії буде висловлена ​​за підсумками візиту делегації комісії до України 22-23 вересня 2011 року. Попередній висновок оприлюднено на сайті Мін'юсту (англ.). Зараз міністерство готує переклад на українську мову.

Згідно з попереднім висновком, кілька положень законопроекту потребують удосконалення. При підготовці законопроекту не було враховано попередні рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ. Зокрема, залишаються невирішеними такі питання:

обмеження на право бути кандидатом для тих, хто засуджений за навмисний злочин, незалежно від тяжкості злочину;

відсутність чітких критеріїв та термінів визначення меж виборчих округів;

відсутність ясності в питанні про можливість оскаржити результати виборів;

відсутність повної інформації про джерела та суми фінансування виборчої компанії.

Окрім того, у Венеціанській комісії відзначили занадто часту зміну виборчих правил (повернення до змішаної системи), що може підірвати довіру виборців, політичних партій і громадянського суспільства. У комісії рекомендують приймати такі зміни шляхом широкого і відкритого обговорення в парламенті за участю всіх політичних сил.

Також у законопроекті не було враховано принцип, згідно з яким процедури для виборів всіх рівнів має бути зведено в один кодекс.

У Венеціанській комісії вважають закон занадто складним і важким для розуміння учасниками виборчого процесу та членами виборчих комісій.

У комісії відзначили і кілька позитивних нововведень:

необмежений доступ ЗМІ для всіх публічних заходів, пов'язаних із виборами;

обов'язкове навчання для голів, заступників голів та секретарів ДВК;

виняток необмеженого права виключати членів виборчих комісій.

Нагадаємо, що законопроект «Про вибори народних депутатів України» було направлено до Венеціанської комісії 23 червня. Крім того, законопроект направлено Міжнародному фонду виборчих систем (IFES) і Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Президент України Віктор Янукович пообіцяв врахувати висновки Венеціанської комісії та ОБСЄ і навіть взяти це під свій особистий контроль.

Законопроект «Про вибори народних депутатів України» істотно змінює виборче законодавство, зокрема, вводить пропорційно-мажоритарну систему.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі