Верховна Рада законодавчо намагається повернути людям доступ до узбережжя морів і річок

Поділитися
Верховна Рада законодавчо намагається повернути людям доступ до узбережжя морів і річок Люди повинні мати вільний доступ до води, без всяких обмежень © pixabay.com
Позбавлення прав на землю за порушення закону, можливо, змусить його виконувати

Документ, прийнятий Верховною Радою, нагадує подібні минулих років, якими пропонувалося притягати до відповідальності приватні компанії та власників території, які обмежують вільний доступ громадян до пляжів, перетворюючи прибережну територію річок і морів в приватну власність. Однак зміни, внесені у Водний і Земельний кодекс законодавчо тепер дадуть можливість позбавляти найбільш завзятих забудовників території, яку вони закривають для людей.

ВР ухвалила закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування". Його підтримали 314 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ.

Як наголошується в пояснювальній записці, закон передбачає внесення змін до Водного і Земельного кодексів України, Кодексу про адміністративні правопорушення, Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" і Закон "Про місцеві державні адміністрації".

Зокрема, зміни до Водного кодексу передбачають доповнення ст. 47 положення, що забороняють обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) у користування юридичним або фізичним особам.

Ст. 88 Водного кодексу та ст. 60 Земельного кодексу пропонується внести положення щодо гарантування громадянам безперешкодного та безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм і островів для загального водокористування, а також про те, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надано юридичним або фізичним особам.

Крім того, ст. 61 і ст. 62 Земельного кодексу України пропонується доповнити положеннями про те, що в прибережних захисних смугах не допускається влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів. Також доповнення до зазначених статей передбачають механізм демонтажу таких огорож або інших конструкцій за рахунок їх власників (осіб, які їх встановили).

Зміни до ст. 110 Водного кодексу та ст. 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають встановлення адміністративної відповідальності за неправомірне обмеження безперешкодного та безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

Зміни до ст. 33 Закону україни "Про місцеве самоврядування в Україні" та ст. 21 закону України "Про місцеві державні адміністрації" передбачають надання виконавчим органам сільських, селищних, міських рад та місцевим державним адміністраціям повноважень щодо забезпечення безперешкодного та безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

Огородження або інші конструкції, встановлені до набрання чинності закону та перешкоджаючі доступу громадян до узбережжя водних об'єктів, підлягають демонтажу протягом двох місяців з дня набрання чинності закону.

Законопроект № 0869 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування" був прийнятий в першому читанні Верховною Радою VIII скликання ще в 2015 році.

В Одесі створено підрозділ туристичної поліції за прикладом інших країн з розвиненою туристичною галуззю. Працює такий підрозділ сезонно. Завдяки присутності велопатрулів рівень злочинності в районах Аркадії і Ланжерона знизився на 51 відсоток.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі