Верховний суд вдруге скасував результати виборів в окрузі №198 за позовом "слуги народу"

Поділитися
Верховний суд вдруге скасував результати виборів в окрузі №198 за позовом "слуги народу" Майбутні депутати продовжують боротися за місця у Верховній Раді
Через скандали в деяких округах ЦВК не може завершити процес виборів

Судові процеси, які ще тривають зв'язку з результатами виборів, які не задовольняють кандидатів-суперників в округах, затримують вступ у владу нової Верховної Ради.

Ще в одному окрузі вибухнув черговий скандал у зв'язку з результатами виборів.

Верховний суд України у складі Касаційного адміністративного суду скасував протокол ЦВК про результати виборів в окрузі 198 Черкаської області, яким був визнаний обраним народним депутатом самовисуванець Сергій Рудик.

Як стало відомо, відповідне рішення суд прийняв 24 серпня за позовом кандидата в депутати в даному окрузі від "Слуги народу" Наталії Дьяченко.

"Визнати протиправним та скасувати протокол Центральної виборчої комісії про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі 198 від 21 серпня 2019 року", - говориться в рішенні суду.

Суд також зобов'язав ЦВК продовжити дії з встановлення результатів виборів в окрузі 198 за результатами виконання рішень Шостого апеляційного адміністративного суду від 6 і 10 серпня, і Верховного суду від 12 серпня.

Як повідомлялося, Верховний суд 12 серпня визнав протиправним і скасував протокол ЦВК про результати виборів в окрузі №198 від 5 серпня. Крім того, були визнані протиправними дії ЦВК, і комісію зобов'язали продовжити встановлювати результати виборів в окрузі з урахуванням постанов Шостого апеляційного адміністративного суду від 7 серпня і 10 серпня.

При цьому в ЦВК зазначили, що постановою Великої палати Верховного суду від 17 серпня рішення Верховного суду від 12 серпня в частині визнання протиправними дій ЦВК з встановлення результатів виборів в окрузі №198 було скасовано з прийняттям нового рішення, яким у задоволенні цієї позовної вимоги відмовлено. В іншій частині рішення Верховного суду від 12 серпня залишено без змін.

ЦВК проаналізувала дане рішення Верховного суду, а також рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 25 липня, 3 і 9 серпня, які були залишені в силі постановами Шостого апеляційного адмінсуду про відмову в задоволенні позовів кандидата в народні депутати в окрузі 198 від "Слуги народу" Наталії Дьяченко та кандидата від партії "Сила і честь" Миколи Сташука до окружної комісії №198.

"На підставі проведених дій ЦВК дійшла висновку, що постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 7 серпня і від 10 серпня 2019 роки не можуть вплинути на встановлення результатів позачергових виборів народних депутатів України в окрузі № 198. З урахуванням цього, комісія постановила врахувати зазначені постанови Шостого апеляційного адміністративного суду при продовженні дій для встановлення зазначених результатів виборів", - зазначалося в повідомленні ЦВК від 21 серпня.

Зі свого боку, в команді кандидата від партії "Слуга народу" Дьяченко тоді підкреслили, що ЦВК проігнорувала низку судових рішень.

"ЦВК посилається на рішення, в яких було відмовлено позивачу, а ті, де суд задовольнив позови і зобов'язав ОВК та ЦВК відновити виборчий процес і встановити результат, виконавши ці рішення, зокрема, перерахунок у більшості дільниць - ні", - вказали в штабі кандидата.

За попередньою інформацією, фракція "Слуги народу" буде складатися з 254 осіб (124 списочника і 130 мажоритарників). "Опозиційна платформа – За життя" проводить в Раду 43 депутата (37 списочників і шість мажоритарників), "Батьківщина" - 26 (24 списочника і двоє мажоритарників), "Європейська Солідарність" - 25 депутатів (23 списочника і два мажоритарника). "Голос" може отримати 20 депутатських мандатів (17 за списком і три по мажоритарці). Також в Раді дев'ятого скликання буде ще 56 мажоритарників, 46 з яких брали участь у виборах як самовисуванці.

Зазначимо, що на позачергових виборах була зафіксована рекордно низька явка: за даними ЦВК на виборчі дільниці прийшли менше 50% виборців.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі