Верховний суд залишив без зміни вирок антимайданівцю "Топазу"

Поділитися
Верховний суд залишив без зміни вирок антимайданівцю "Топазу" Прокуратура подала апеляційну скаргу. Захист теж оскаржив вирок суду першої інстанції © kh.vgorode.ua
Проте за "законом Савченко" він вийде на свободу досить скоро

Затятий антимайдановец на прізвисько "Топаз", який запам'ятався всім по фразі, зверненої до нього: "Топаз, дай команду!", засуджений на тривалий термін, проте завдяки "закону Савченко" йому залишиться досиджувати всього два роки.

Верховний суд залишив без змін вирок антимайданівцю, одному з активних учасників масових заворушень у Харкові навесні 2014 року Гнатові Кромському, відомому на прізвисько "Топаз".

Про це повідомляє Громадське з посиланням на матеріали Верховного суду.

Так, колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду залишила без задоволення касаційні скарги захисників Кромського на вирок Київського райсуду Харкова від 30 січня 2018 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 12 липня 2018 року.

Відповідно до цих рішень, Кромський був визнаний винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями про "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України", "масові заворушення" та "незаконне заволодіння транспортним засобом" та засуджений до позбавлення волі на 8 років з конфіскацією всього майна, яке є його власністю.

Нагадаємо, суд ухвалив рішення про перерахунок терміну ув'язнення антимайданівцю "Топазу" за законом "Савченко", після чого Кромський вийшов на волю із слідчого ізолятора.

У липні 2018 року суд Харківщини частково задовольнив апеляцію, подану захистом на вирок, винесений Київським райсудом міста антимайданівцю "Топазу".

Утім у змінені терміни покарання суд відмовив. Тоді адвокат Шадрін вказав, що він буде звертатися до Верховного суду.

30 січня 2018 року антимайданівця "Топаза" засудили до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Його визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1. ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України.

Прес-секретарка прокурора зазначила, що за "законом Савченко" Кромському залишиться відбувати покарання близько 2 років​.

Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою посилити покарання. Захист також оскаржив вирок суду першої інстанції, вимагаючи скасувати його і направити справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що 30 січня Київський райсуд Харкова визнав Кромського винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України та засудив його до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього його майна.

Враховуючи той факт, що затримали Кромського в 2014 році суд вказав, що частина попереднього ув'язнення повинна бути зарахована в строк відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017 року попереднє ув'язнення зараховується в строк відбування покарання з розрахунку один до одного. Таким чином, згідно з вироком Кромському треба провести у в'язниці ще близько двох років.

Харків'янин Кромський був учасником охорони Антимайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомий на прізвисько "Топаз" після появи в мережі інтернет відео, знятого в таборі Антимайдану.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі