Вілкула в Раді змусили виступати українською

Поділитися
Вілкула в Раді змусили виступати українською Екс-"регіоналів" періодично тягне виступити в парламенті недержавною мовою
Колишній "регіонал" російською закликав не підтримувати "мовний закон". Спікер ВР наполіг, аби йому вимкнули мікрофон.

Народний депутат і кандидат у президенти від партії "Опозиційний блок" Олександр Вілкул знову спробував виступити у Верховній Раді російською мовою, але йому відключили мікрофон, повідомляє "Укрінформ".

Виступаючи з парламентської трибуни, Вілкул російською закликав депутатів не підтримувати законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (так званий "мовний закон" - ред.).

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій наполіг, аби Олександру Вілкулу вимкнули мікрофон. "Прошу до державної мови повернутися, пане Вілкул. Я попереджаю і прошу говорити державною мовою. Прошу вимкнути мікрофон", - заявив Парубій.

Після чого екс-"регіонал" погодився продовжувати виступ українською, не втративши при цьому можливість посперечатися зі спікером ВР. "Андрію Володимировичу, якщо ви вважаєте, що та мова, якою ви розмовляєте, це українська, то ви дуже помиляєтеся", - заявив Вілкул.

У відповідь Парубій акцентував увагу на тому, що не допустить у Верховній Раді виступів недержавною мовою.

"На мові, якою я розмовляю, розмовляли і мої діди, і мої прадіди, і батько, і мати, на цій мові мене виховували, співали колискові. І взагалі, у Верховній Раді України я не допущу виступів недержавною мовою. Я неодноразово наголошував на цьому. Попереджаю ще раз: не допущу", - відповів Вілкулу Парубій.

Зазначимо, проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної було затверджено у першому читанні 4 жовтня 2018 року. 28 лютого парламент розпочав розгляд законопроекту у другому читанні, станом на 14 березня депутати розглянули менше чверті поправок до нього (487 з 2063).

Відповідно до законопроекту, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, забезпечує можливості для цього. Щоб отримати українське громадянство, іноземцям доведеться вивчити українську. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - будь-якою іншою.

Докладніше про нонсенс у новому законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі