"Військові паради" в ОРДЛО і Криму: Україна офіційно відреагувала

Поділитися
"Військові паради" в ОРДЛО і Криму: Україна офіційно відреагувала © Крим.Реалії
У МЗС відзначили цинізм Москви щодо Києва.

Міністерство закордонних справ України офіційно висловило Росії протест через проведення так званих "військових парадів" підрозділів Чорноморського флоту РФ в анексованому Криму, а також підрозділів російських збройних формувань в окупованих Донецьку та Луганську.

Як йдеться у повідомленні пресслужби МЗС, Україна розглядає проведення 24 червня 2020 року без узгодження з українською стороною "парадів" як відверте нехтування російською стороною чинного законодавства України і норм міжнародного права.

Як заявили в МЗС, ця провокація ще раз підтверджує, що Росія свідомо йде на подальшу ескалацію напруженості в українсько-російських відносинах і не бажає врегулювати проблемні питання, викликані збройною агресією з її боку і окупацією нею частини суверенної території України.

Також дипломати вважають, що проведення таких "військових парадів", під час яких були продемонстровані 155-мм гаубиці 2А65 "Мста-Б", 122-мм гаубиці 2С1 "Гвоздика", реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", а також інша військова техніка, зокрема зенітно-ракетні комплекси "Стріла-10", танки Т-72, БТР-80, БМП-1 є грубим порушенням зобов'язань російської сторони як підписанта Мінських домовленостей.

"Розцінюємо демонстрацію Російською Федерацією в ході так званих "військових парадів" на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь військової техніки як продовження Росією політики мілітаризації Криму, що представляє серйозну загрозу європейській безпеці. Особливо цинічно виглядає залучення російської окупаційної адміністрації в мілітарних цілях неповнолітніх дітей", - заявили в МЗС.

Водночас Україна вимагає від Росії негайно припинити протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України та вжити вичерпних заходів щодо деокупації частини суверенної території України, зокрема вивести всі свої збройні формування, військову техніку та найманців. У зв'язку з цим Міністерству закордонних справ РФ передана відповідна нота протесту.

Зазначимо, що президент Росії Володимир Путін оголосив про те, що скасований "парад перемоги", присвячений 9 травня, що відбувся 24 червня у багатьох містах РФ, попри те, що в той момент у країні зафіксували рекордну смертність від нового коронавірусу COVID-19.

Детальніше про те, як COVID-19 більше не визначає російську політику, і Кремль повертається до реалізації відкладених планів, читайте в статті Олексія Ижака "З бункера до перемог для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі