"Вона розрахована на громадян Росії" — Богдан про формулу Штайнмаєра

Поділитися
"Вона розрахована на громадян Росії" — Богдан про формулу Штайнмаєра © Радіо Свобода
При цьому глава ОП запевняє, що її реалізацію не обіцяли взамін на обмін полонених.

Глава Офісу президента Андрій Богдан вважає, що навколо "формули Штайнмаєра" існує багато спекуляцій, бо ніхто не розуміє її суті, водночас заявляє, що її підписання не було умовою для обміну полоненими на початку вересня. При цьому публічною позицією підтримки документу адміністрація українського президента хоче налаштувати на свій бік росіян. Про це він заявив в інтерв'ю "Українській правді".

"Поки що немає зв'язку між "формулою Штайнмаєра" і її реалізацією з обміном полоненими. Це був взаємний крок один одному назустріч. Чи буде другий крок, я не знаю. Ми маємо велику надію. Ми абсолютно нічого не втратили, провівши обмін полоненими, тільки показали адекватність керівництва. Ми об'єднали Україну навколо цієї ідеї і все-таки звільнили наших громадян", - заявив Богдан.

На його думку з "формулою Штайнмаєра" є рух до миру – "ми демонструємо його публічно: і для України, і для зовнішнього світу".

"І протилежній стороні, Росії, потрібно якось відповідати, тому що позиція "я нічого не чую, я нічого не бачу" не сприймається середовищем навіть всередині Росії. І взагалі треба розуміти, що наші активні дії, наша миролюбна позиція розрахована не тільки на міжнародне середовище. Вона розрахована на громадян Росії", - додав керівник адміністрації президента.

"Вони через свої засоби масової інформації накручені дуже вороже до України, вони вважають нас якоюсь негативною нацією, націоналістами. І в позиції, коли ми відкриті, ми хочемо і йдемо назустріч, а Росія, керівництво Росії впирається, і аргументації, чому це відбувається, немає – з тої сторони вже почнуться питання: а чому ми ведемо себе неадекватно?", - пояснив свою аргументацію Богдан.

При цьому за його словами ніхто не розуміє, що таке "формула Штайнмаєра" і що її реалізація можлива лише після закріплення в українському законодавстві. При цьому глава ОП не вважає, що інформаційний бум навколо документа спричинив падіння довіри до президента Зеленського.

"Не "формула Штайнмаєра" отримала такий негатив, не було зменшення рейтингів, а це був просто зрозумілий процес – через звільнення полонених було величезне зростання, він був ситуативний, він не міг триматися довго на позначці у 73 відсотки. Тому це звичайний період, коли починає з часом трошки падати, він просідає, а не падає", - додав Богдан.

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил та засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроєкту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Після чого спікер Верховної Ради Дмитро Разумков запевнив, що при підготовці нового законопроєкту про "особливий статус" ОРДЛО не буде перейдено "червоні лінії". До них спікер відніс вибори у відповідності із українським законодавством, забезпечення їх безпеки, а також відновлення контролю над державним кордоном.

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" і наслідки її можливої реалізації читайте у статтях Тетяни Силіної "Формула вибору" і Костянтина Єлісєєва "Диявол – у формулі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі