Вже і Коломойський вважає, що Росія - спонсор і джерело "громадянського конфлікту" в Донбасі

Поділитися
Вже і Коломойський вважає, що Росія - спонсор і джерело "громадянського конфлікту" в Донбасі Федерерализация Україні не потрібна - відразу почнеться парад суверенітетів вважає Коломойський © стоп-кадр
Коломойський прийшов до висновку, що всі питання за умови відсутності Росії на Донбасі вирішилися б миттєво

Якщо Росія піде з Донбасу, ситуація "розрулиться" протягом двох тижнів. Таку думку висловив в інтерв'ю олігарх Ігор Коломойський, підтвердивши, таким чином, загальне переконання про те, що головним важелем конфлікту є РФ. Хоча агресію Росії він продовжує вважати "громадянським конфліктом", забуваючи про те, що ще п'ять років тому про це взагалі і подумати ніхто не міг.

Бізнесмен Ігор Коломойський, якого вважають політичним спонсором Володимира Зеленського, вважає конфлікт на Донбасі громадянським, але його джерелом – Росію.

Так він пояснив "пом'якшення" своєї риторики про війну в інтерв'ю російському РБК, передає Українська правда.

"Я і зараз називаю (це) громадянським конфліктом. Але це наша внутрішня справа, і він переріс у гарячу форму лише завдяки Російській Федерації.

Вона є одним із основних спонсорів і джерелом цього громадянського конфлікту. Якби не було Росії і вона прибралася геть, то ми б закінчили всі ці питання мирним шляхом на радість усім максимум за два тижні".

На думку Коломойського, мінські угоди не працюють, "бо там є пункт про зміну Конституції України".

"Цього не буде. Порошенко не сильно це проштовхував – навіть якби проштовхував, у нього б не вийшло, і він це розумів. І Зеленському не вдасться", – заявив олігарх.

"Україна – єдина неподільна унітарна держава. Якщо почати федералізацію, завтра почнеться парад суверенітетів. Є закон про особливий статус, він узгоджений із мінськими угодами, і його щороку продовжують", – сказав він.

"Потрібно прибрати зміну Конституції, замінити п'ятирічним перехідним періодом особливого статусу Донбасу, провести вибори на цій території під наглядом ОБСЄ. Нехай Росія теж сидить дивиться, але не втручається. Обрали всіх, кого треба, через 30 днів зібрали манатки – і валіть до себе", – заявив Коломойський.

На його думку, мінські угоди – "єдиний документ, за яким варто рухатися", але треба провести їх "апдейт", бо за 5 років усі втомилися від обмежень.

"По обидва боки є ті, хто до цього звик, більше того, там є і бізнес. І вугілля з Донбасу йде спочатку в Росію, а потім до нас на Україну. І сталь там виплавляє товариш Курченко (бізнесмен-утікач із оточення Віктора Януковича – ред.) по півмільйона тонн на місяць і продає її під вашими сертифікатами", – сказав Коломойський.

За припущенням олігарха, Сергію Курченку на окупованій території "віддали всі великі підприємства, якими він може займатися і заробляти гроші", – він управляє Алчевським меткомбінатом і Єнакіївським меткомбінатом, а сталь вивозить до Росії.

Нагадаємо, що в лютому 2014 року на території Криму з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російські влади заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснував медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму.

Після серії проросійських і сепаратистських акцій в Донецькій і Луганській областях і "проголошення суверенітетів" підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР", бойовики спільно з російської ФСБ 12 квітня 2014 року захопили міста Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. На наступний день т.в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції в Донбасі. Бойові дії тривають 4,5 року. За офіційними даними, за цей час загинули близько трьох тисяч цивільних, і ще дев'ять тисяч отримали поранення, в цілому постраждали понад чотири мільйони українців. З початку російської агресії загинули близько трьох тисяч військовослужбовців Збройних сил України, зниклими без вести на тимчасово окупованій території вважаються кілька сотень людей.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі