Янукович привітав українців з Днем рідної мови

Поділитися
Президент відзначив "зміцнення позицій української мови в усіх сферах суспільного життя".

Віктор Янукович привітав українців з Міжнародним днем рідної мови.

"Шановні співвітчизники! Вітаю вас з Міжнародним днем рідної мови, покликаним привернути увагу людства до важливості збереження мовного розмаїття в сучасному світі", - йдеться у привітанні, розміщеному на сайті глави держави.

Янукович підкреслив, що з тисяч існуючих на планеті мов дорогою для кожного є його рідна мова, в якій "відображена історична доля, духовна міць і національна суть народу".

"Переконаний, що зміцнення позицій української мови у всіх сферах суспільного життя, збереження всієї мовної і культурної різноманітності України, і надалі сприятиме прогресивному розвитку і підйому держави", - зазначив він.

Міжнародний день рідної мови відзначається у світі щорічно 21 лютого. Це свято було проголошено Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року для сприяння мовній і культурній різноманітності та багатомовності.

Зазначимо, що на честь свята народний депутат від во "Свобода" Ірина Фаріон разом з колегами має намір представити проект нового "мовного закону", мета якого - зміцнення української мови у статусі державної.

Втім, документ передбачає багато різких норм. Зокрема, депутати пропонують закріпити, що телеграми з України будуть відправлятися або українською, або іноземною мовою, тільки з використанням українського або латинського алфавіту. Таким чином, будуть відсутні літери "И" і "Ъ", а Ё буде замінена поєднанням "ЬО" і "ЙО".

Автори законопроекту також хочуть, щоб лікарі спілкувалися з пацієнтами тільки українською мовою. А якщо у пацієнта виникають складнощі з розумінням схеми лікування, то він має право запросити перекладача, але за свій рахунок.

За словами Фаріон, на можливе невдоволення російськомовного населення України, яке може викликати цей закон, не варто звертати уваги. !zn

Читайте також:

Азаров вважає, що вільно володіє українською мовою

Опозиція знову запропонувала Раді скасувати закон про мови

Путін нагородив п'ятьох регіоналів медалями за популяризацію російської мови

У Раді пошкодували грошей на перекладача з російської мови для Фаріон

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі