Ясько розповіла, із чим українська делегація їде на січневу сесію ПАРЄ

Поділитися
Ясько розповіла, із чим українська делегація їде на січневу сесію ПАРЄ Воююча країна має бути трендсетером світової політики, вважає Ясько © facebook.com/lisa.yasko1
"Ми хочемо порушувати не лише теми, пов'язані з антиросійськими настроями", - каже голова делегації.

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обговорюватиме не лише агресію Росії проти нашої країни, заявила в інтерв'ю "Новому времени" голова делегації Єлизавета Ясько.

"По-перше, ми плануємо участь у січневій сесії із позитивною проактивною позицією. По-друге, ми плануємо оскаржувати повноваження російської делегації", - пояснила Ясько.

За її словами, є низка тем, в обговоренні яких хотіла б взяти участь українська делегація. Це боротьба з дискримінацією, врегулювання екологічної ситуації, питання гендерної політики, питання, пов'язані з діджиталізацією.

"Ми хочемо порушувати не лише теми, пов'язані з антиросійськими настроями. Зрозуміло, що ми це робитимемо, це наша національна позиція. Але для нас важливо, щоб ми говорили і про те, чим живуть європейці... Якщо ми хочемо задавати світові тренди, ми повинні враховувати, що відбувається в світі та мати власну думку щодо актуальних питань", - додала вона.

На думку голови української делегації, така платформа, як ПАРЄ, дозволяє обговорювати не лише припинення війни в Донбасі, але і деокупацію Криму, і вести дипломатичну боротьбу проти РФ.

"Але крім цього потрібно обов'язково займатися європейськими та світовими питаннями. Ми повинні відійти від периферійного розуміння зовнішньої політики. Для нас важливо бути трендсетерами", - наголосила депутатка.

Позиція нової делегації не суперечить позиції її попередників, вважає Ясько: "Ми повністю підтримуємо позицію тієї делегації. Але ми вважаємо, що цього недостатньо для розвитку дипломатичних відносин і вибудовування довіри, кооперації на новому рівні".

Говорячи про можливості співпраці з нещодавно повернутою до ПАРЄ делегацією РФ, голова української заявила, що така взаємодія "не запланована".

"Із Росією треба розмовляти лише в рамках міжнародного права. Якщо у дебатах Росія говорить про неправильні та фейкові наративи, звичайно, ми повинні відповідати, вступати в діалог, доносити власну позицію. Але це не означає, що ми повинні дружити з ними і забувати, хто агресор. Правда і міжнародне право на нашому боці", - зазначила вона.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада підтримала відновлення участі української делегації в ПАРЄ. Українська делегація відмовилася від участі в осінній сесії Асамблеї через зняття з Росії санкцій.

У 2014 році російську делегацію позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію українського Криму й агресію в Донбасі. У відповідь делегація РФ відмовилася брати участь у сесіях Асамблеї і сплачувати внески.

Але 25 червня 2019 року ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі. При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації: не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила всіх українських політв'язнів.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. В Асамблеї створили групу з протидії РФ (Україна, Грузія, Литва, Латвія й Естонія ).

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі