Єрмак анонсував нове розширення Тристоронньої контактної групи

Поділитися
Єрмак анонсував нове розширення Тристоронньої контактної групи Ідея "консультативної ради" не дає спокою очільнику Офісу президента
В Офісі Зеленського поки що не відмовилися від ідеї залучення до консультацій "людей з ОРДЛО".

Україна розширить склад делегації у Тристоронній контактній групі, у неї можуть увійти представники громадянського суспільства, тимчасові переселенці і не пов'язані з бойовиками жителі тимчасово окупованих територій, заявив в інтерв'ю "Лівому берегу" голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Змінити склад делегації є правом України. Ми його змінили, затвердили, отримали підтримку з боку французьких, німецьких партнерів. Так само наше суверенне право – як однієї із сторін Тристоронньої контактної групи – запросити до роботи експертів, запрошених гостей, кого завгодно", - зазначив він.

За словами Єрмака, групу з чотирьох осіб – українських журналістів, лікаря та юриста, які зараз представляють ОРДЛО – буде розширено, їх буде набагато більше.

"Цифри можуть змінюватись. Керівники нашої делегації будуть формувати групу цих представників, залежно від аспекту обговорень. Їх основна мета – консультації, участь в обговоренні законодавчих актів", - пояснив керівник Офісу Зеленського.

Єрмак вчергове нагадав, що Мінські угоди передбачають консультації з представниками окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей, але в них немає чіткого визначення, ким мають бути ці люди, яка процедура узгодження.

"З цього глухого кута потрібно виходити. Ми бачимо цей вихід наступним чином: разом з трьома сторонами переговорів присутні представники кожної із сторін. З нашого боку це можуть бути: представники громадянського суспільства, люди, які проживають сьогодні на непідконтрольних територіях, але не мають відношення до "ЛДНР", не брали участь у військових діях, на їх руках немає крові тощо. Або це тимчасові переселенці, які вимушено виїхали, або люди, які – за народженням – мають юридичну прив'язку конкретно до цих територій", - вважає голова ОП Украиїни.

Консультанти та експерти у Мінській групі змінюватимуться, уточнив він. Водночас Єрмак не зміг відповісти на питання, як довго працюватимуть нинішні представники ОРДЛО: журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, лікар Костянтин Лібстер і юрист Вадим Горан.

"Можливо, вони будуть постійними представниками, і до них приєднуватиметься ще хтось. Зараз на це питання я відповісти не можу", - заявив Єрмак.

Хоча раніше очолюваний ним Офіс повідомив, що ці представники ОРДЛО працюватимуть на постійній основі.

Читайте також: "Бешикташу" запропонували підписати футболіста збірної України - ЗМІ

Нагадаємо, 9 червня ЗМІ оприлюднили список представників ОРДЛО у складі української делегації в Мінській групі. Згодом інформацію про участь у ній підтвердили журналісти Сергій Гармаш та Денис Казанський. А після цього – й ОП України.

Перший заступник голови української делегації в ТКГ, віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков наголосив на тому, що Росія на диво спокійно відреагувала на участь у групі представників ОРДЛО з проукраїнськими поглядами.

Раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував залучити до роботи в підгрупах ТКГ переселенців, які були змушені залишити окуповані райони Донецької і Луганської областей в 2014 році.

У них буде статус запрошених осіб, які представляють окремі райони окупованого Донбасу, переселенці братимуть участь у дискусіях, консультаціях та погодженні питань, передбачених Мінськими угодами.

Підписані в столиці Білорусі угоди передбачають проведення консультацій з представниками ОРДЛО, проте Росія традиційно запрошує на переговори колаборантів з російським громадянством, видаючи їх за "голос усіх жителів Донбасу".

Залучення внутрішніх переселенців до роботи підгруп ТКГ свідчить про те, що від створення "Консультативної ради" все ж відмовилися. Бойовики мали увійти до цього органу на рівних правах з Україною, а Росія замість країни-агресора, отримала б статус "спостерігача".

Поділитися
Дивіться спецтему: Нова українська делегація в Мінську
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі