Європарламент схвалив кандидатуру представника Угорщини на пост єврокомісара

Поділитися
Європарламент схвалив кандидатуру представника Угорщини на пост єврокомісара Представник Угорщини стверджує, що незалежний від угорського уряду © Flickr/European Parliament
Олівер Вархейи буде підтримувати реформи в Україні - у рамках своїх повноважень

В Європарламенті затвердили ще одну кандидатуру на посаду єврокомісара з питань політики сусідства і розширення. Підтримали запропонованого на цей пост угорського кандидата Олівера Вархейи - Угорщина була останньою країною, яка не мала представника в Єврокомісії.

Дві найбільші політичні групи Європарламенті заявили, що підтримають кандидата Угорщини Олівера Вархейи на посаді єврокомісара з питань політики сусідства і розширення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Варгеї отримав схвалення від членів комітету Європарламенту із закордонних справ після того, як він надав запевнення у своїй незалежності від прем'єр-міністра Віктора Орбана у відповідях на додаткові запитання євродепутатів.

Минулого тижня депутати Європарламенту, зокрема, представники групи соціалістів і демократів, відмовилися схвалити Варгеї через стурбованість щодо його залежності від вказівок угорського уряду, який має тісні стосунки з Москвою.

Угорщина була останньою країною, у якої не було затверджено кандидата в нову Єврокомісію. 27 листопад під час пленарного засідання Європейського парламенту має бути затверджений її склад, хоча інституція все ще потребує рішення щодо відмови Великої Британії у призначенні свого єврокомісара.

Обрана президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн затвердила його кандидатуру і навіть вже доручила Варгеї у межах його повноважень, серед іншого, підтримувати українські реформи.

Нагадаємо, перший угорський кандидат Ласло Трочані не пройшов процес відбору в комітеті Європарламенту.

Трочані вважався близьким соратником Орбана, який повністю відкидає міграційну політику ЄС, а його уряд ухвалив кілька суперечливих законів, що призвело до критики з боку Брюсселя і судових справ. Депутати Європарламенту також послалися на стурбованість з приводу його "зв'язків з Росією".

Замість нього Угорщина запропонувала дипломата Олівера Варгеї, який багато років працює у Брюсселі і нині очолює угорське представництво в ЄС.

Раніше спеціальний радник голови Єврокомісії з питань України Ельмар Брок заявив, що перш ніж на Донбасі відбудуться місцеві вибори, Україна повинна отримати контроль над кордоном. Про це він розповів в інтерв'ю українській службі Deutsche Welle.

Коментуючи "формулу Штайнмаєра" німецький політик сказав, що "це не капітуляція, а питання послідовності - що коли відбувається".

"Тут Україні потрібно бути уважною, щоб певні умови були виконані. Наприклад, щоб могли голосувати українці, які втекли з Донбасу. Ясно, що там повинні бути вільні ЗМІ. Щоб ОБСЄ могла належним чином контролювати вибори. Щоб виборчі комісії були укомплектовані як слід", - зазначив Брок.

Окремо він підкреслив, що Україна повинна отримати контроль над українсько-російським кордоном.

"Перед тим, як пройдуть ці вільні вибори, Україна повинна мати контроль над кордоном. Я бачу в контролі над кордоном умову для проведення виборів", - сказав він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі