"Європейська солідарність" виступила проти зняття недоторканості з депутатів

Поділитися
"Європейська солідарність" виступила проти зняття недоторканості з депутатів Питання про зняття недоторканності розглянуть у перший день роботи Ради
Це як мінімум дивно, тому що нинішній лідер "ЄС", на той момент діючий президент України Петро Порошенко, особисто вніс цей законопроект у Раду.

Політична партія колишнього президента України Петра Порошенко "Європейська солідарність" різко виступила проти включення до порядку денного першого дня роботи Верховної Ради України IX скликання питання про розгляд законопроекту щодо зняття депутатської недоторканності, стверджує керівник прес-служби партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук у своєму Facebook.

Кравчук зазначила, що порядок денний першого засідання Верховної Ради ІХ скликання був затверджений 28 серпня. Серед іншого він включав до себе розгляд зняття недоторканності з народних депутатів України, проте несподівано цьому вчинила сильний опір партія Порошенка.

"Проти, як не дивно, виступили представники партії "Європейська солідарність". І це незважаючи на те, що Петро Порошенко, перебуваючи на посаді президента країни, особисто вніс відповідний закон на розгляд Верховної Ради", – написала вона.

Передбачається, що у перший день сесії, 29 серпня, буде не тільки обрано президію Верховної Ради та склад нового Кабінету Міністрів, але й проголосовано законопроект номер 7203 – про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). З одного боку ухвалення закону відповідає одній з основних обіцянок Володимира Зеленського. З іншого – допоможе йому за рахунок правоохоронців контролювати монолітність фракції.

Конституційний суд України (КСУ) 7 червня 2018 року оприлюднив текст висновку про визнання конституційним законопроект №6773 про скасування депутатської недоторканності. Відповідне рішення було прийнято напередодні.

Під час перевірки законопроекту на відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституції України КСУ встановив, що Верховна Рада VIII скликання протягом року відповідний законопроект не розглядала. І зміни в положення ч. 1 і 3 статті 80 Конституції України протягом строку своїх повноважень не вносила. Таким чином, він відповідає вимогам статті 158 Конституції України.

Крім того, на момент складання висновку в країні та окремих її регіонах не діяв військовий або надзвичайний стан, а запропоновані законопроектом зміни не являють загрози для територіальної цілісності і суверенітету України і не обмежують права і свободи людини, тому законопроект відповідає вимогам статті 157 КУ.

Але, незважаючи на те, що законність була дотримана, і законопроект відповідав всім вимогам, до повного прийняття справа так і не дійшла, хоча з декількох депутатів недоторканність знімалася, правда, окремими рішеннями ВРУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі