Ющенко дав Богдану звання заслуженого юриста за повернення державі заводу Коломойського, що не відбулося – "Схеми"

Поділитися
Ющенко дав Богдану звання заслуженого юриста за повернення державі заводу Коломойського, що не відбулося – "Схеми" Болгдан носить звання заслуженого юриста України з 2007 року © Радіо Свобода
За даними журналістів, Богдан отримав за звання не менше 25 тисяч гривень доплат з бюджету.

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан є залуженим юристом України. Це звання у 2007 році йому присвоїв третій президент України Віктор Ющенко за повернення державі Нікопольського заводу феросплавів, що не відбулося, повідомляє "Радіо Свобода".

"Завдяки захисту групою адвокатів, під керівництвом, у тому числі, Андрія Богдана інтересів держави в особі Кабінету міністрів у судових установах, незаконно приватизуване ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" було повернуто державі", - сказано в клопотанні про присвоєння Богдану звання, яке опинилося у розпорядженні журналістів проекту "Схеми".

Проте підприємство було і залишається приватним, і в державну власність його повернути не вдалося.

"Попри те, що саме ця заслуга лягла в основу нагородження Андрія Богдана насправді, ані станом на момент висунення Богдана до нагороди, ані будь-коли пізніше, "Нікопольський завод феросплавів" не повертався у державну власність", - констатували автори сюжету.

У 1990-х роках Віктор Пінчук й Ігор Коломойський викупили міноритарні частки НЗФ. Але вже в 2003 році зять другого президента України Леоніда Кучми став власником контрольного пакету акцій Нікопольського заводу. Експерти, з якими вдалося поспілкуватися авторам сюжету, стверджують, що акції були продані державою за заниженою ціною, а інвестиційні зобов'язання конкурсу були виписані "під Пінчука".

Після Помаранчевої революції новий уряд вирішив повернути контрольний пакет акцій НЗФ державі. Інтереси Кабміну в судах представляв Андрій Богдан.

Як відзначить економічний оглядач видання "Дзеркало тижня. Україна" Ігор Маскалевич, у той момент інтереси держави і Коломойського на певний час збіглися.

За словами колишнього радника Пінчука Микити Потураєва, повернення контрольного пакету акцій державі було ініційовано для повторної приватизації підприємства, але вже Коломойським.

У 2007 році Верховний суд скасував усі попередні судові рішення у справі НЗФ і відправив її на повторний розгляд. Підсумком якого став програш держави.

А Пінчук і Коломойський помінялися місцями – перший став міноритарним, а другий – мажоритарним акціонером НЗФ.

Таким чином, Богдан спочив звання заслуженого юриста за те, чого за фактом не відбулося, відзначають автори матеріалу.

Будучи державним службовцем в роки президентства Ющенка і Януковича, Богдан отримував доплати за звання заслуженого юриста. Всього за підрахунками журналістів, йому доплатили за звання не менше 25 тисяч гривень коштів платників податків.

Отримати коментар Богдана, який до того ж сьогодні очолює комісію державних нагород і геральдики, журналістам "Схем" не вдалося.

В ОП відповіли відмовою на прохання про інтерв'ю, а поставити питання безпосередньо Богдану або президенту Володимиру Зеленському журналісту Сергію Андрушку не дали охорона і керівниця президентської прес-служби Юлія Мендель – вони фізично блокували кореспондента, відштовхували його і хапали за мікрофон.

Юлія Мендель не підпускає журналістів
Юлія Мендель не підпускає журналістів
Радіо Свобода

Згідно з законом "Про очищення влади", Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з моменту набрання законом чинності (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, тому що двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики в уряді Миколи Азарова. Однак 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП.

У Міністерстві юстиції нагадали, що посада глави АП прямо вказана в законі про очищення влади й запросили у Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана та його заступників.

У відповідь президент України перейменував Адміністрацію президента на Офіс президента України, таким чином вивівши Богдана з-під дії закону про очищення влади.

Закон про очищення влади набув чинності 16 жовтня 2014 року, він забороняє високопосадовцям часів екс-президента Віктора Януковича, засудженого за держзраду, обіймати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі