Зеленський не співпрацюватиме з Радою до виборів - Стефанчук

Поділитися
Зеленський не співпрацюватиме з Радою до виборів - Стефанчук Зеленский не подаватиме обіцяні законопроекти, поки в Раді немає "Слуги народу" © Михайло Марків
Зеленський не буде подавати президентські законопроекти, так як вважає депутатів недоговороспроможними.

Президент Володимир Зеленський не подаватиме до Верховної Ради обіцяні ним у ході виборчої компанії законопроекти до обрання нового складу парламенту і формування більшості, повідомив представник президента в Раді Руслан Стефанчук. За його словами, глава держави переконався в недоговороздатності депутатів Ради восьмого скликання через те, що вони не підтримали запропоновані зміни до законодавства про вибори.

"Законопроекти готові, але подаватимуться вони лише тоді, коли у нас буде більшість,... тому що те, що вчора продемонструвала Рада - це ніяк не можна назвати співпрацею. Але всі закони, які передбачені в програмі Володимира Олександровича, вони вже напрацьовані і будуть подані до Верховної Ради", - заявив Стефанчук у коментарі інформагентству "УНН" у четвер, 23 травня.

Представник глави держави в парламенті уточнив, що йдеться про законопроекти про імпічмент президента, скасування депутатської недоторканності і повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Стефанчук пообіцяв, що нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписано так, щоб Конституційний суд не зміг знову її скасувати.

Нагадаємо, 21 травня в Адміністрації президента відбулися консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін до виборчого законодавства – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаній головами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочі" і "Радикальної партії".

Того ж дня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Андрій Богдан обіцяв, що президентський заонопроект буде внесено до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекти про внесення змін до закону про вибори і про внесення змін до закону про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.

Зеленський звинуватив депутатів у зриві домовленостей і дорікнув за бажання переобратися до парламенту.

Згідно з новим соцопитуванням групи "Рейтинг", серед політичних сил, які збираються або можуть йти на вибори у Верховну Раду, лідирує партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу". Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

На другому місці опинилася "Опозиційна платформа – За життя", голоси за неї готові віддати 10,5%, за БПП "Солідарність" планують проголосувати 8,8%, за партію "Батьківщина" – 7,3%, партію "Сила і честь" Ігоря Смешка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука "Голос" планують підтримати – 4,6%, "Радикальну партію" Олега Ляшка – 3,3%, "Опозиційний блок" – 3,2%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі