Зеленський поскаржився родичам полонених моряків на депутатів

Поділитися
Зеленський поскаржився родичам полонених моряків на депутатів У ході зустрічі з родичами військовополонених Зеленський говорив про "недієздатність" Ради © president.gov.ua
Президент запевнив, що тримає ситуацію з моряками на контролі.

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 15 червня, зустрівся з родичами українських моряків, захоплених у полон росіянами минулого року в районі Керченської протоки.

Зеленський запевнив, що ситуація з моряками перебуває на його особистому контролі, а також нагадав про рішення Міжнародного трибуналу з морського права, який зобов'язав РФ звільнити українських військовослужбовців.

У ході зустрічі порушувалося питання підтримки сімей військовополонених, зокрема, забезпечення їх житлом.

Зеленський поскаржився родичам моряків на Верховну Раду, назвавши її "недієздатною". За словами президента, депутати нібито не можуть прийняти закон про надання полоненим морякам статусу учасників бойових дій.

"Президент підкреслив, що через недієздатність нинішньої Верховної Ради ухвалення цього документа на даному етапі неможливо. Він переконаний, що законопроект розглянуть народні депутати вже нового скликання", - повідомили на Банковій.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки 28 листопада 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Тепер Росія протягом місяця маЄ закрити незаконно розпочаті кримінальні справи і відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим.

У російському МЗС заявили про те, що захоплення українських кораблів і моряків нібито не входить в юрисдикцію міжнародного суду. Тим не менш, інцидент в Керченській протоці є грубим порушенням імунітету, якими користуються військові кораблі у відповідності з Конвенцією ООН з морського права.

Детальніше про позов проти Росії у справі військовополонених моряків читайте в статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі