Зеленський пояснив мету прямих контактів із Путіним

Поділитися
Зеленський пояснив мету прямих контактів із Путіним Зеленський розповів, що йому потрібно від Путіна
Президент України запевнив, що він поділяє мінський процес і діалог російським президентом.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що в рамках прямого діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним він намагається вирішити питання, що виходять за рамки мінського процесу. Глава держави уточнив, що в першу чергу, мова йде про звільнення українських в'язнів Кремля, які утримують в РФ і аннексированном Криму.

"Повернення моряків і кораблів – це відносини, не пов'язані з "Мінськом" і нормандським форматом, це прямий діалог між мною та президентом Російської Федерації. А як інакше? По-іншому ми нічого не закінчимо, нікого не повернемо. Є люди, які на тій стороні знаходяться в тюрмах, громадяни України, активісти, кримчани, яких перевезли на територію Росії. З ким мені вирішувати ці питання? Мені треба їх вирішувати з тим, хто все вирішує там" - заявив Зеленський в інтерв'ю ізраїльському "9 каналу", опублікованому в п'ятницю, 24 січня.

За словами Зеленського, звільнення політв'язнів і полонених для нього важливіше за дипломатичний етикет.

При цьому глава держави підкреслив, що умовою завершення збройного конфлікту є деокупація окремих районів Донецької та Луганської областей, а також відновлення українського суверенітету над анексованим Кримом.

"Ми не бачимо взагалі вирішення конфлікту без повернення нашої територіальної цілісності. У нас дуже велика країна. Там кілька мільйонів українців. Ми, звичайно, повинні повернути всі наші території", - сказав Зеленський.

"Я навіть зараз не про міжнародні інституції, суди. Це серйозний прецедент для всього світу, що так можна. І це найстрашніше. Це жахливо і це погано. Якщо це так закінчиться в Україні, що ми не повернемо наші території, я впевнений, тоді це не остання історія", - додав він.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Однак на останньому в 2019 році засіданні ТКГ сторони не узгодили списки для обміну утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", а також не домовилися про дату чергового перемир'я.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Детальніше про результати переговорів у нормандському форматі в Парижі та їхній вплив на Україну читайте матеріалі Тетяни Сіліної "Нормандський айсберг" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі