Зеленський визнав, що розпустив ЦВК через Порошенка

Поділитися
Зеленський визнав, що розпустив ЦВК через Порошенка Зеленський зізнався, що рішення про розпуск ЦВК було політично вмотивованим. Хоча ще місяць тому йшлося про претензії до роботи Комісії © president.gov.ua
Перед розпуском президент висунув Комісії ряд претензій, але на прес-марафоні вже не згадував про них, кажучи про необхідність "перезавантаження".

Президент Володимир Зеленський пояснив своє рішення розпустити Центральну виборчу комісію бажанням "перезавантажити" всі органи влади. При цьому про претензії, якими він обґрунтовував розпуск ЦВК, Зеленський вже не говорив і дав зрозуміти, що також переслідував мету позбутися впливу п'ятого президента України Петра Порошенка на цей орган.

"Я не знаю цих людей (новий склад ЦВК, - Ред.), у нас є юристи, вони принесли списки кандидатів. Ми сказали, що ми перезавантажуємо всі органи влади", - заявив президент в ході багатогодинного прес-марафону в Києві в четвер, 10 жовтня.

Відповідаючи на уточнююче питання журналіста, чим саме його не влаштовував попередній склад Комісії, який організовував минулі президентські і парламентські вибори, Зеленський вкотре згадав Порошенка.

"Мене особисто? Ми перезавантажуємо всі органи влади. Я не хочу, щоб у нас колишній президент пішов - знаєте як, людтина пішла, а все залишилося", - пояснив глава держави.

"У мене за законом є це право", - підкреслив він.

Таким чином, Зеленський фактично підтвердив інформацію DT.UA про те, що він розпустив ЦВК, щоб вивести з її складу людей, пов'язаних із п'ятим президентом України Петром Порошенком і колишнім народним депутатом Олександром Грановським. А викладені в тексті подання претензії є намаганням обгрунтувати це політично вмотивоване рішення.

Серед претензій, зазначених у документі, були відмови ЦВК реєструвати деяких кандидатів, зазначення кандидатами недостовірної інформації про належність до тієї чи іншої політичної партії, а також ситуації, щосклалися на окрузі №169 у Харкові і №198 у Черкаській області.

ЦВК відкинула всі претензії Зеленського, назвала рішення політичним, підкресливши, що воно ставить під питання легітимність президентських і парламентських виборів 2019 року.

Верховна Рада проголосувала за новий склад ЦВК 4 жовтня. Головою Комісії був обраний Олег Діденко. Його заступниками стали Сергій Дубовик і Віталій Плукар, а секретарем ЦВК – Олена Гатаулліна. Таким чином, усі керівні посади в ЦВК зайняли представники "Слуги народу" за винятком Дубовика, якого делегувала проросійська "Опозиційна платформа – За життя".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі