Зеленський запросив президента Казахстану Токаєва відвідати Київ

Поділитися
Зеленський запросив президента Казахстану Токаєва відвідати Київ На тлі перемоги Токаєва на президентських виборах в Казахстані спалахнули протести © прес-служба Сенату Казахстану
Президент України привітав Касим-Жомарта Токаєва з перемогою на виборах.

Глава Української держави Володимир Зеленський привітав нового президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва з перемогою на виборах, і запросив його відвідати Київ. Текст листа українського президента опублікували казахстанські ЗМІ.

"Від імені народу України та від себе особисто вітаю Вас з перемогою на позачергових виборах президента Республіки Казахстан. Довіра, надана Вам виборцями, є свідченням Вашого високого авторитету та відданості служінню народу Казахстану", - йдеться у посланні українського президента Токаєву.

Зеленський переконаний, що спільними зусиллями їм вдасться поглибити конструктивну співпрацю між Україною і Казахстаном на основі взаємної підтримки суверенітету та територіальної цілісності держав.

Зеленський запросив Токаєва відвідати з візитом Українську державу "для надання нового імпульсу розвитку відносин між Києвом і Нур-Султаном".

Президент України побажав новому главі Казахстану міцного здоров'я і нових успіхів, а дружньому народу Казахстану - миру і процвітання.

Центральна виборча комісія Казахстану 10 червня офіційно оголосила Касим-Жомарта Токаєва обраним президентом країни за результатами першого туру виборів. За офіційними даними, ставленик Назарбаєва, який правив країною майже 30 років, отримав майже 71% голосів виборців.

На тлі такого результату виборів жителі Казахстану вийшли на протести, в результаті чого 9 і 10 червня масові затримання відбулися в Алмати і Нур-Султані. МВС говорить про 700 затриманих, активісти та правозахисники вважають, що число може перевищити 5000 людей. Відомо, що багатьох затриманих вивозять з Алмати і Нур-Султана в сусідні міста у зв'язку з браком місць у відділах поліції. Крім того, в день інавгурації нового президента затримали понад 100 учасників акцій протесту.

Також, у країні з 10 червня спостерігаються перебої в роботі соціальних мереж. З обіду 11 червня по вечір 12 червня в країні відключені WhatsApp, Facebook, Instagram, Telegram, вони доступні тільки при включенні VPN. На прес-конференції 10 червня Касим-Жомарт Токаєв заявив, що "не в курсі" блокувань.

Докладніше про ситуацію в Казахстані читайте у статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі