Звільнення українських моряків і політв'язнів: Зеленський и Меркель обмінялися думками

Поділитися
Звільнення українських моряків і політв'язнів: Зеленський и Меркель обмінялися думками У Берліні обговорювали шляхи звільнення бранців Кремля © Сайт президента України
Авторитет і міжнародний вплив Німеччини дають надію на якнайшвидше вирішення питання, вважає президент.

Президент України Володимир Зеленський обговорив із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель шляхи звільнення українських військовополонених моряків і політв'язнів, незаконно утримуваних в РФ і на окупованих нею територіях.

Обговорення відбулося під час офіційного візиту Зеленського до Німеччини, повідомляє прес-служба президента.

"Ми обговорили болюче питання звільнення наших військових моряків та інших українських громадян, які перебувають у російських в'язницях. Авторитет і міжнародний вплив Німеччини дає надію на якомога швидше вирішення цього питання", – наголосив гарант під час спільного брифінгу з Меркель у Берліні.

Крім цього, сторони обмінялися думками щодо координації спільних дій і співпраці між країнами у межах ООН та інших міжнародних організацій. При цьому Зеленський висловив сподівання, що Німеччина підтримає європейські та євроатлантичні прагнення України.

30 березня Україна запропонувала Росії провести обмін 25 українців, яких утримують у РФ, на 25 засуджених в Українській державі громадян Російської Федерації. Лист із пропозицією обміну став вже 16-м.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовиків, засуджених та помилуваних в Україні.

Читайте також: Україна має план, як змусити РФ повернути моряків та кораблі – Зеркаль

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Тепер Росія протягом місяця повинна закрити незаконно відкриті кримінальні справи та відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим, однак на разі РФ відмовляється виконувати його.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі