12 грудня повз Землю пролетить величезний астероїд

Поділитися
12 грудня повз Землю пролетить величезний астероїд © - колаж DT.UA
Астероїд Таутатіс, хоч і входить до групи потенційно небезпечних, нічим не загрожує нашій планеті: він пройде на відстані, в 18 разів більшій, ніж до Місяця.

Вранці 12 грудня повз Землю пролетить астероїд 4179 Таутатіс довжиною 4,46 км і шириною 2,4 км - один з найбільших астероїдів, помічених біля нашої планети.

Як очікують астрономи, небесне тіло пройде на відстані в 6,9 млн км від Землі (в 18 разів далі Місяця). І увага вчених до об'єкту прикута зовсім не тому, що він становить небезпеку.

Астрономів особливо цікавить, як обертається тіло подібної форми - Таутатіс довгий і вузький, з двома чітко видними частинами неоднакового розміру. Маса об'єкта також розподілена нерівномірно, засвідчуючи про складну внутрішню структуру. Дослідники не виключають, що вона стала результатом зіткнення з тілом меншої величини. Цілком імовірно, що сам Тутатіс - це два об'єкти, що зустрілися і зліпилися .

«Він перекидається, тобто обертається навколо довгої осі, яка, в свою чергу, здійснює круговий рух, немов гіроскоп (це явище відоме як прецесія)», - розповів Майкл Буш з Національної радіоастрономічної обсерваторії (США), вивчивши дані про астероїд, отримані під час його колишніх візитів (вони трапляються кожні чотири роки).

Через день після зустрічі з Землею, 13 грудня, китайський апарат "Чан'е-2» пролетить на відстані в кілька сотень кілометрів від астероїда, що дозволить йому зробити знімки з роздільною здатністю в десятки метрів. Вчені розраховують, що буде отримано дві фотографії: до і після зближення.

Таутатіс був відкритий у січні 1989 року французьким астрономом Крістіаном Полласом. Він входить до групи потенційно небезпечних астероїдів, проте до 2196 не буде підходити до Землі ближче ніж на 0,0198 астрономічної одиниці - 2,96 мільйона кілометрів.

Наступного разу Таутатіс побуває на побаченні з Землею 29 грудня 2016 і пролетить на відстані 0,25 астрономічної одиниці. !zn

Читайте також:

Виявлено сотні нових галактик, які «штампують» зірки, як на конвеєрі


NASA побудує базу на зворотному боці Місяця

Вчені запропонували розстрілювати небезпечні астероїди пейнтбольними кульками (ВІДЕО)


Астрономи-любителі побачили падіння астероїда на Юпітер (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі