Астрономи виявили планету, яка обертається навколо двох зірок

Поділитися
Астрономи відкрили планету, яка обертається навколо зоряної пари. Подібну зоряно-планетну систему виявлено ​​вперше.

Відкриття зробила група вчених під керівництвом Лоренса Дойла. У своїй роботі вони використовували дані, отримані з космічного телескопа "Кеплер".

Планета Kepler-16b знаходиться на відстані 200 світлових років від Землі. Її маса співвідносна з масою Сатурна. Планета обертається навколо двох зірок, які поступаються за розміром нашому Сонцю, а ці зірки, в свою чергу обертаються навколо один одного на «ексцентричній орбіті», говорить Дойл.

Вчені говорять, що умови на новій системі Кеплер цілком стерпні. Дві зірки здійснюють оборот навколо один одного за 41 день. Планета робить повний виток навколо обох зірок за 229 днів.

Телескоп "Кеплер" заміряє зміни яскравості більше 150 тисяч зірок у пошуку так званих «планет, які проходять», тобто планет, що затуляють собою світила.

У даній системі всі три небесні тіла обертаються в одній площині, тому телескопу вдалося «засікти» планетарні та зоряні затемнення. Зменшення яскравості через нерівні інтервали означало, що зірки знаходилися у різних позиціях на орбіті, коли перед ними проходило третє тіло - планета Кеплер-16b.

«Можна сказати, у нас є дві танцюючі одна з одною зірки, і з нашої точки спостереження ми бачимо, що вони затьмарюють одна одну, а потім до цього додається невеликий пірует планети, яка обертається навколо них, і з цього ми можемо оцінити її розмір», - говорить Дойл.

Вчені змогли обчислити масу планети за її гравітаційним впливом на зірки, який заміряється на основі змін у часі затемнень.

Телескоп "Кеплер" було виведено на орбіту з метою пошуку планет, схожих із Землею, тобто таких, на яких може існувати життя. Що стосується Кеплер-16b, то, на жаль, говорить Дойл, ця планета ненаселена.

«Та зірка, яка більша - вона помаранчева, помаранчевіша, аніж Сонце, - пояснює він. - А маленька зірка - червона, причому дуже червона. Це слід враховувати при відповіді на питання про населеність. Якого кольору там світло? Чи може це світло підтримувати фотосинтез у рослин?»

За словами Дойла, вчені поки не визначили період обертання планети навколо своєї осі, тому вони нічого не можуть сказати про заходи й сходи на ній. Але вони припускають, що картина на Кеплер-16b повинна бути досить вражаючою через ексцентричні орбіти зірок. Іноді першою заходить червона зірка, іноді - оранжева. Іноді вони заходять одночасно.

«Там виникає дві тіні, тому що кожна із зірок відкидає тінь, оскільки вони знаходяться на небі під різними кутами. Тому якщо ви вирішите дізнатися час за сонячним годинником, то доведеться скористатися деякими математичними обчисленнями», - жартує Дойл.

Стаття про це відкриття опублікована в журналі Science.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі