Реалісти з Роскосмоса визнали втрату супутника «Фобос-Ґрунт»

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Роскосмос вважає, що ймовірність реалізувати експедицію автоматичної міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт» до супутника Марса Фобоса наближається до нуля.

«Треба бути реалістами. Якщо ми так довго зв'язок з ним (апаратом «Фобос-Ґрунт») не змогли встановити, то шансів на те, що ми цю експедицію зараз здійснимо, дуже мало», - сказав на прес-конференції у Центрі управління польотами заступник керівника Роскосмосу Віталій Давидов.

При цьому він повідомив, «Фобос-Ґрунт» може зійти з орбіти у період із кінця грудня по лютий. «Починаючи з самого кінця грудня і до лютого (апарат може увійти в атмосферу). Поки такий прогноз у нас», - сказав В.Давидов.

За його словами, які фрагменти міжпланетної станції впадуть на Землю, сказати неможливо. «Питання дуже цікаве, як він (апарат) буде себе поводити. Є пальне на борту. Якщо його вибух станеться, - це одна справа, якщо просто почне розвалюватися, а вибуху не буде, - тоді інша справа», - сказав В.Давидов.

«Капсула точно долетить (до Землі)», - повідомив Давидов.

За його словами, не виключено, що вона може впасти «комусь на голову».

«Але якщо ми врахуємо ймовірність, що вона впаде комусь на голову, то практично така ймовірність буде близька до нуля», - підкреслив заступник голови Роскосмосу.

Апарат «Фобос-Ґрунт» було запущено з Байконуру у ніч на 9 листопада. Після відділення від ракети-носія «Зеніт» на апараті не увімкнулися
двигуни, які повинні були вивести його на високу опорну орбіту, аби звідти він міг стартувати на Марс.

«Фобос-Ґрунт» мав долетіти до супутника Марса Фобоса, сісти на це небесне тіло, взяти проби ґрунту і доставити їх на Землю для лабораторного дослідження. Місія мала тривати приблизно 2,5 роки. Вартість проекту, за неофіційною інформацією, становить близько 170 млн дол.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі