Таємниці Стоунхенджа «добуватимуть» лазером

Поділитися
© collider.com
Британські археологи оголосили, що кам'яну пам'ятку епохи неоліту Стоунхендж сканують за допомогою новітніх технологій. Для аналізу поверхні споруди використовують лазер, який дозволить відповісти на питання походження Стоунхенджа.

Науковці розраховують побачити в лазерних променях усі поверхні каменів, що стоять і що впали. Разом з тим, багато фрагментів пам'ятки не можна побачити неозброєним оком, оскільки їх приховує лишай.

«Камені Стоунхенджа можуть розповісти захопливі історії про минуле, потрібно лише пильно поглянути на їхнє «обличчя», - пояснив дослідник фонду «Англійська спадщина» Дейв Бетчелор.

Його група вивчатиме як стародавнє мистецтво на камені, так і сучасніші «графіті», яким теж налічують сотні років.

Так, у XVII столітті на одному з монолітів з'явився напис Wren. Уважають, що його залишив архітектор Сер Крістофер Рен, творець лондонського собору Святого Павла. Неподалік розташований сімейний будинок Ренів, де Крістофер провів чимало часу.

У ході теперішнього сканування Стоунхенджа буде здійснено найточнішу на сьогодні цифрову модель знаменитої споруди. Її розміри і найменші нерівності будуть виміряні з точністю до 0,5 мм.

Попередній повний «портрет» Стоунхенджа було зроблено в 1993 році шляхом фотографування. Виявлені деталі були не дрібнішими за 2 см.

«Нове дослідження дозволить зібрати набагато більше інформації про пам'ятку та ландшафт, що її оточує», - сказав голова відділу геодезичної зйомки «Англійської спадщини» Пол Брайан.

Фонд запропонував побудувати біля Стоунхенджа новий центр для відвідувачів і закрити частину шосе, що проходить зараз у кількох метрах від цього комплексу.

Британський уряд припинив минулого року фінансування цього проекту з метою економії бюджетних коштів. Проте на нього пообіцяли виділити гроші з національної лотереї.

Дослідження Стоунхенджа за допомогою лазерного сканування вже почалося, його планують завершити до кінця березня.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі