В Японії створено людиноподібного робота-«аватара» (відео)

Відео
Поділитися
© Anton Golubev/Reuters
Вчені створили робота телеприсутності, який повторює дії оператора, що знаходиться на відстані. Щоб керувати таким роботом, необхідно надіти шолом віртуальної реальності, спеціальний жилет і рукавички.

Учені з токійського університету Кейо (Японія) створили людиноподібного робота Telesar V, керованого «від першої особи» - зовсім як у випадку з аватаром з однойменного фільму Джеймса Кемерона, пише британська газета The Daily Mail.

Щоб керувати таким роботом, необхідно надіти шолом віртуальної реальності, спеціальний жилет і рукавички. Встановлені на них сенсори вловлюють рухи людини і змушують робота виконувати аналогічні дії.

Подібні андроїди дуже потрібні зараз японцям. Так, минулого року ліквідатори аварії на АЕС "Фукусіма-1" активно використовували роботів для роботи в умовах високої радіації, однак застосування цих машин на гусеничному ходу, оснащених малорухомими маніпуляторами, було вкрай обмеженим, оскільки роботи просто не могли виконати деякі дії, які були б не такими складними для людини.


Роботи телеприсутності, що повторюють дії оператора, який знаходиться на відстані, вже досить поширені, але зворотний зв'язок від них зазвичай обмежується візуальним і звуковим супроводом. Творці Telesar V додали до цього тактильні і температурні відчуття.

Сенсори робота передають звук і відео на шолом оператора, а спеціальні датчики у рукавичках дозволять людині відчути фактуру поверхні, до якої торкається маніпулятор. Таким чином, сенсори робота стають органами почуттів оператора.

В університеті Кейо вважають, що подібних роботів вже в недалекому майбутньому будуть використовувати у тих випадках, коли робота вимагає спеціальних людських навичок, проте ускладнюється небезпечними умовами - наприклад для ліквідації наслідків аварій і катастроф. Цілком ймовірно, що новою технологією зацікавляться й військові. !zn

Читайте також:

На фермах в Японії рис і пшеницю будуть вирощувати роботи

Вчені створили робота, здатного проводити хірургічні операції на мозку

США направлять до Афганістану роботів-саперів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі