Експерти визнали ситуацію із закриттям харківських телеканалів цензурою

Поділитися
Місія у складі представників українських та міжнародних організацій «Стоп цензурі!», «Репортери без кордонів», Київської незалежної медіа профспілки, Інституту медіа права, «Інтерньюз-України» за участю Представництва ЄС в Україні в якості незалежного спостерігача визнала ситуацію з закриттям харківських телеканалів цензурою.

«Ми побачили проблеми як у доступі до інформації, так і в технологічних можливостях поширювати її», - сказано в повідомленні.

Учасники місії не отримали повної інформації про фактичні юридичні і технологічні перешкоди, які унеможливлюють відновлення трансляції телеканалів АТН, «Фора» і А/ТВК. Ці причини не було повноцінно викладено ані в письмових відмовах з боку телекомунікаційних операторів, ані в публічних заявах представника компанії «Українські цифрові комунікації», яка з 2009 року надавала послуги з доставки сигналу телеканалам «Фора» і А/ТВК.

Експерти констатували, що відсутність в операторів телекомунікацій чіткої і прозорої позиції не тільки не дозволяє мовникам транслювати сигнал на Харківський ОРТПЦ, але і робить неможливим їх подальший перехід на кабельне мовлення, що загрожує діяльності цих каналів.

Учасники місії також висловили стурбованість з приводу невизнання санітарного паспорта телекомпанії АТН, виданого центральною санепідемстанцією, і відсутності хоча б якоїсь офіційної позиції з боку ХОРТПЦ.

«Незважаючи на наявність бізнесового конфлікту навколо телекомпанії «Фора», учасники місії не поділяють позиції, що припинення мовлення трьох телеканалів викликано суто господарськими відносинами», - відзначають експерти.

Учасники місії закликають Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення ретельно вивчити ситуацію з найбільш рейтинговими харківськими мовниками, як під час позапланових перевірок, так і в ході додаткового конкурсу із розподілу цифрових частот.

Після ретельної перевірки учасники місії оприлюднять звіт з висновками та рекомендаціями про події в медійному просторі Харкова.

Нагадаємо, місія відвідала Харків у зв'язку з припиненням мовлення з серпня 2011 року трьох телеканалів: АТН, «Фора» і А/ТВК, які серед небагатьох місцевих ЗМІ давали альтернативну точку зору на події в місті і критикували дії харківської влади.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі