Говорячи про перемогу над бідністю, Янукович не помітив зростання в Україні злиднів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи НАН України, після економічної кризи 2008-2009 років в Україні стало більше людей, які відчувають себе жебраками.

За словами заступника директора соцслужби Центру ім. Разумкова Михайла Міщенка, згідно з соціологічними дослідженнями, рівень бідності (людей, які ледве зводять кінці з кінцями, і їх доходу не вистачає навіть на харчування) збільшився з 12,5% на початку 2008 року до 13,8% у жовтні 2011 року. Кількість бідних людей (доходів яких вистачає на харчування і необхідні речі) збільшилася з 34% до 41% відповідно. Люди пенсійного віку (60 і більше років) складають 50% всіх жебраків людей у країні і 29% - серед бідних.

У 2010 році рівень відносної бідності вперше за десять років опустився нижче позначки 25% - до 24%, відзначила «Коммерсанту-Украина» співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Людмила Чернюк.

"Але, на жаль, не бідним стало жити краще, а знизилися середні суспільні стандарти", - підкреслила вона. За її словами, кількість людей із середнім доходом значно знизилася, тому у нижній частині розшарування громадян за доходами зменшилося.

Збільшення бідних верств населення позначається на споживанні продуктів харчування.

"Наслідком першої хвилі кризи стало різке зниження споживання продуктів преміум-класу, зараз люди змушені скорочувати купівлю м'ясо-молочної, кондитерської продукції та напоїв", - стверджує директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка.

"Ми бачимо це за відвідуваністю наших магазинів, яка з 2009 року падає на 15-20%, - повідомив гендиректор компанії Maratex (мережа одягу) Георгій Шалдирван.

ZN.UA. Нагадаємо, що вчора президент України Віктор Янукович заявив про скорочення кількості бідних людей в Україні.

«Ми досягли істотних зрушень у цій сфері. Показник бідності за 2010 рік скоротився на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з 2001 року. Це стало наслідком підвищення майже на 25% прожиткового мінімуму, більш ніж на 12% середнього розміру пенсій, на 10% реальної заробітної плати», - цитувала Януковича президентська прес-служба.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі