Громадські діячі закликають Януковича не допустити нівелювання статусу української мови

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Координаційна рада з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства "Меморіал" імені Василя Стуса та ще 20 відомих громадських діячів закликають Президента України Віктора Януковича не допустити нівелювання статусу української мови.

Про це повідомляє прес-служба депутата Київради, голови комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця, який є одним з підписантів звернення.

«Незважаючи на те, що Конституція України, як і Рішення Конституційного Суду України, є обов'язковими до виконання на всій території Україні, не припиняються замахи на фундаментальні положення Основного Закону", - наголошується в зверненні.

При цьому автори документа звертають увагу на те, що насамперед це стосується державних посадових осіб вищого рівня - прем'єр-міністра України Миколи Азарова, першого віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва, віце-прем'єр-міністра України Бориса Колеснікова, першого заступника голови Адміністрації Президента України Ірини Акімової, міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, а також народних депутатів України та багатьох інших чиновників високого рангу, «які нехтують вимогами Конституції України та чинного законодавства».

Як зазначається у зверненні, незважаючи на те, що високопоставлені посадові особи зобов'язані користуватися українською мовою як мовою офіційного спілкування під час виконання ними службових обов'язків, вони невиправдано використовують недержавну мову в публічній діяльності.

«Не сприяє шанобливому ставленню до державної мови як однієї з основ конституційного ладу в Україні і те, що Президент України та працівники його адміністрації не підтримують україномовні засоби масової інформації, зокрема, проігнорували звернення Комітету захисту українських журналістів про заснування Дня україномовної преси, натомість патронували проведення в Україні конгресу Всесвітньої асоціації російськомовної преси», - зазначили підписанти звернення.

Вони вважають, що Президент України як гарант додержання Конституції України, прав і свобод людини зобов'язаний не допустити нівелювання статусу української мови та підриву державності України.

Крім О. Бригінця, звернення підтримали голова Координаційної ради, член Національної спілки журналістів України Тарас Марусик, голова Київського благодійного фонду імені О. Гірника "Українським дітям - українське слово", народний депутат України Юрій Гнаткевич, народний депутат Олесь Доній, автор "Мовного балансу Україна", політтехнолог, віце-президент Української PR-ліги Олег Медведєв, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький та багато інших, зазначає прес-служба депутата Київради.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі