МНС попередило про тонкий лід і нагадало основні правила безпеки

Поділитися
МНС попередило про тонкий лід і нагадало основні правила безпеки © dnepr.info
Рятувальники нагадали, що лід завжди тонкий там, де є стік води, ростуть кущі, очерет, де швидка течія, є джерела або впадає струмок. Ні в якому разі не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги.

У зв'язку з мінливими погодними умовами МНС закликало українців не виходити на тонкий лід на ставках, річках та інших водоймищах і нагадало правила поведінки на льоду.

Для одного пішохода безпечним вважається лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см, для обладнання ковзанки - не менше 10-12 см (для масового катання - 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше 15 см.

Якщо людина вже опинився на льоду, необхідно переконатися в безпеці переходу. Зокрема, можна пробити лунки по різні боки переправи, щоб виміряти товщину льоду. Рекомендована відстань між ними - 5 метрів.

Лід може бути неміцним біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики), поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де швидка течія і де водорості вмерзли в лід. Необхідно обходити ділянки, покриті товстим шаром снігу, де лід завжди тонший.

При пересуванні по льоду бажано мати палицю, щоб перевіряти міцність крижаного покриву. Якщо після першого удару палицею з'являється вода, необхідно відразу ж повернутися на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви взуття від льоду.

Ні в якому разі не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги.

Якщо під час руху лід почав тріщати або на ньому з'явилися характерні тріщини, необхідно відразу повертатися назад, однак не бігти, відходити повільно.

У випадку, якщо людина провалився по лід, рятувальники рекомендують широко розкинути руки по краях льодового пролому та намагатися не зануритися під воду з головою. Слід не панікувати і спробувати не обламувати край льоду. Не допускаючи різких рухів, можна постаратися вибратися на лід наповзаючи на нього грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Вибравшись із льодового пролому, опісля треба відкотитися від нього, потім повзком рухатися в ту сторону, звідки ви прийшли, оскільки там міцність льоду вже перевірена.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть про це рятувальникам та всім, хто поруч. Щоб допомогти самостійно, підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру і повзіть на них - це збільшить площу опори. Наближайтеся до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки підповзати не слід.

Витягти людину з води допоможуть ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба з відстані 3-4 м від місця розколу.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід, хай вын відповзає з небезпечної зони. На березі укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.

У МНС також звернули увагу, що вирушати на водойми поодинці небезпечно і закликали завжди повідомляти знайомим про своє місцезнаходження. !zn

Читайте також:

На Різдво в Україну повернуться морози

З 1 січня швидка допомога повинна буде встигати доїхати до пацієнта за 10 хвилин


У центрі Києва брила льоду вбила жінку

В Україні розгорнуто майже 3 тисячі пунктів обігріву

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі