Політологи розробили 10 рекомендацій з позбавлення України від «важкого радянського спадку»

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Політологи розробили 10 рекомендацій з позбавлення України від «важкого радянського спадку»
Експерти відзначають, що реставрація радянських цінностей і установок відбувається навіть серед молоді, яка була народжена вже в незалежній Україні, а не радянській республіці.

Масштабні реформи, деміфологізація радянської спадщини та боротьба з корупцією допоможуть українському суспільству подолати в собі синдром пострадянськості.

Про це йдеться в дослідженні «Як позбутися пострадянськості?», презентованому 14 листопада Інститутом світової політики.

Як повідомляє кореспондент ZN.UA, мета дослідження - викорінити негативні явища в політиці та суспільстві, властиві пострадянському періоду розвитку. Під пострадянським мається на увазі форма соціально-політичної мутації, коли старі радянські цінності і моделі поведінки комбінуються із західними еквівалентами.

Інститут світової політики розробив десять рекомендацій, які ставлять за мету знищення пострадянськості в суспільно-політичному контексті. Зокрема:

1. Європеїзація та соціалізація. Виконання країнами комплексу реформ, які б наблизили їх до ЄС. Запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, що дозволило б більш широким колам українців на власні очі переконатися в перевагах ліберальних цінностей.

2. Деміфологізація радянської спадщини. Необхідність широкого громадського обговорення злочинів радянської епохи, доцільності радянської символіки в інфраструктурі тощо.

3. Громадянська активність. Чим вище буде рівень громадської активності і самоорганізації, тим більше будуть вкорінюватися демократичні традиції в суспільстві і тим більш відповідальною буде ставати влада.

4. Ключова роль мас-медіа. У період трансформації провідна роль має належати цивільній журналістиці і так званим журналістам «розгрібачами бруду» (muckrakers), які гостро реагуватимуть на випадки корупції, непотизму у владних ешелонах.

5. Впровадження електронного документообігу. Використання новітніх електронних технологій зменшить рівень забюрократизованості держапарату і призведе до зменшення корупції.

6. Міжрегіональні обміни. Подорожі громадян у рамках своїх країн будуть зменшувати суспільну напругу, зможуть побороти стереотипи, породжені не в останню чергу ще радянською пропагандистською машиною.

7. Конкурси для державних посад. Встановлення більш прозорих процедур (із залученням представників громадянського суспільства) для відбору осіб на державні посади дозволить боротися з непотизмом.

8. Боротьба з корупцією. Викорінення корупції з використанням досвіду Грузії.

9. Дебюрократизація. Скорочення кількості чиновників та спрощення процедур отримання тих чи інших документів у державних органах.

10. Поліпшення освітніх стандартів. Рекомендації в цій сфері можна звести до трьох основних пунктів: децентралізація вищої освіти, суворе покарання будь-яких форм плагіату на рівні університетів і залучення до державного апарату службовців із західною освітою і знанням іноземних мов (особливо англійської).

«Ми розглядали пострадянськість як транзитний період між радянськістю і європейськістю. Хоча змушені констатувати: пострадянський стан може виявитися набагато більш тривалим, ніж прогнозувалося після колапсу СРСР», - зазначила під час презентації Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики.

Вона зазначила, що реставрація радянських цінностей і установок відбувається навіть серед молоді, яка була народжена вже в незалежній країні, а не радянській республіці. !zn

Читайте також:

Масова свідомість: коливання і прогрес

Медведєв засудив сталінізм, але визнав, що це були «славні сторінки історії»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі