Закарпатська облрада виступила проти «неприроднього» літнього часу

Поділитися
© 100travels.com.ua
Сьогодні на шостій сесії Закарпатської обласної ради депутати проголосували за звернення до Верховної Ради України щодо відміни постанови Верховної Ради України від 20 вересня 2011 року № 3755-VI «Про зміну порядку обчислення часу на території України.

«Депутати Закарпатської обласної ради, стурбовані прийняттям Верховною Радою України постанови від 20 вересня 2011 року № 3755-VI «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою скасовано перехід на «зимовий» час», -говориться у зверненні до Верховної ради.

Депутати у своєму зверненні підкреслюють, що понад 90 відсотків території України розміщено у другому часовому поясі. Закарпаття як найзахідніший регіон Української держави знаходиться на межі часових поясів GMT+1 (середньоєвропейський час) та GMT+2. Перехід у третій часовий пояс для нашої області, яка протягом багатьох віків жила за середньоєвропейським часом, і географічно, і економічно є невиправданим. У разі збереження новоустановленого порядку світлий час доби у нашому регіоні в зимовий період наступатиме близько 10 години ранку.

Вони наголошують, що прийняття Верховною Радою України зазначеної постанови не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично затверджує на території України неприродний для її населення час іншого часового поясу, що викличе зокрема незручності у спілкуванні на західних прикордонних територіях, різниця якими тепер становитиме одну-дві години в залежності від пори року. «Це особливо актуально для Закарпатської області, територією якої пролягає Державний кордон України з чотирма країнами Євросоюзу», - говориться у депутатському зверненні до ВР.

Депутати підкреслюють, що згідно зі ст. 132 Конституції України «територіальний устрій України ґрунтується на засадах збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій». Тому, враховуючи численні звернення громадян, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, Закарпатська обласна рада, як виразник інтересів територіальних громад, просить Верховну Раду України переглянути зазначену постанову, здійснивши перехід на стандартний («зимовий») час другого часового поясу.

Нагадаємо, що 20 вересня Верховна Рада України прийняла постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою було скасовано щорічне переведення годинників на зимовий і літній час.

Даною постановою передбачено встановити з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години.

Цього року від переведення стрілок відмовилися Росія і Білорусь.

Перехід на літній час здійснюється в більшості розвинених країнах, у тому числі в США і у всій Європі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі