Стань ВПО, йди в "Ощадбанк"…

Поділитися
Стань ВПО, йди в "Ощадбанк"… © dnews.dn.ua
Що і чому потрібно змінити в порядку виплати пенсій на окупованих територіях.

Для більшості мешканців України механізм отримання пенсійних виплат доволі простий: після досягнення визначеного законом віку необхідно подати певний набір документів до управління Пенсійного фонду України.

Потім написати заяву, в якій зазначити рахунок банку (або номер поштового відділення). І відтак - щомісяця отримувати свою чесно зароблену пенсію. Але так просто система працює, на жаль, не для всіх. Наприклад, для пенсіонерів з окупованих територій України отримання належних їм виплат перетворюється на справжнє випробування.

Щоб отримати пенсію, пенсіонерам спочатку треба виїхати з тимчасово окупованих територій - перетнути лінію розмежування або адміністративний кордон із Кримом. За даними міжнародних організацій, упродовж місяця фіксується близько одного мільйона перетинань, з боку переважно людей похилого віку, які вимушені з труднощами долати "лінію розмежування", щоб підтримувати родинні зв'язки та мати доступ до соціальних пільг, включно з пенсіями.

Далі потрібно отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Це - необхідна умова навіть тоді, коли особа, котра звертається по пенсію чи соціальні виплати, не є переселенцем. Тобто жоден пенсіонер, який виїхав з окупованих територій, не отримає пенсію, якщо не стане на облік як ВПО.

Наступний крок - необхідно відкрити рахунок в Ощадбанку, бо тільки через цей банк можуть виплачувати пенсії; оформити платіжну картку, яка одночасно є пенсійним посвідченням. Це допоможе пенсіонерові пройти ідентифікацію, яку, маючи звичайне пенсійне посвідчення, особа муситиме проходити раз на три місяці. Тобто раз на три місяці приходити до відділення Ощадбанку і здійснювати якусь операцію з карткою в касі. Інакше всі видаткові операції за поточним рахунком переселенця "призупиняють", тобто пенсію людині не виплатять.

Так буде, крім того, й тоді, коли особа, зареєстрована як переселенець, повернеться до свого місця проживання на окупованій території. Або якщо навіть не повернеться, але потрапить до так званих "списків СБУ". Або поїде тимчасово за кордон. Або просто не виявиться вдома на момент проведення перевірки. Така перевірка можлива будь-якої хвилини, якщо в державних органів виникне підозра, що людина більше не живе за місцем її реєстрації. Крім того, навіть якщо переселенець має житло на підконтрольній уряду території і вирішить відмовитися від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виплату пенсії все одно зупинять.

Слід зазначити, що після припинення пенсію можна відновити. Але отримати виплати за минулий час - ні. Бо уряд вирішив, що повернення невиплаченої пенсії має відбуватися не за загальною, а за особливою процедурою. Наразі ще не створеною.

Що каже влада?

Часто питання виплати пенсій жителям окупованих територій зводиться до обговорення фізичної можливості виплати пенсій на окупованих територіях. Останнє, вочевидь, неможливе. Перше - цілком реальне. Проте, на жаль, ця тема не дуже популярна як серед урядовців, так і серед народних депутатів.

Наприклад, у Верховній Раді вже більше року перебуває законопроект 6692 "Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян". Його прийняття дозволило б особам, які проживають на окупованих територіях, отримувати належні їм суми пенсійних виплат, а переселенцям значно спростило б процедури обчислення або перерахунку сум пенсійних виплат (наприклад, передбачається, що переселенців буде звільнено від необхідності подавати документи, які підтверджують страховий стаж, суму заробітної платні тощо). Але, на жаль, попри повну підтримку Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, законопроект ніяк не може потрапити у порядок денний сесії, а відтак не розглядається депутатами.

Що стосується уряду, тут традиційно називають безліч різних причин, чому переселенців треба контролювати, а пенсіонерам, які проживають на окупованих територіях, неможливо виплачувати пенсії. Наприклад, в одному з інтерв'ю міністр соціальної політики України Андрій Рева зазначив, що після визнання частини території Донецької та Луганської областей окупованими Росією саме ця держава мусить тратитися на управління захопленою територією, зокрема й виплату пенсій. "І взагалі, дивна ситуація - вони зі зброєю в руках воюють проти України й водночас вимагають, аби держава Україна платила їм пенсію", - обурювався чиновник.

Проте все ж є незаперечні причини, чому гарантоване Конституцією України право на пенсію повинно забезпечуватися для всіх громадян України, навіть якщо вони проживають в окупації.

Три причини
"за" новий порядок

Перша. Якщо говорити мовою цифр, то до початку військового конфлікту, за даними Пенсійного фонду України, на окупованій території Донецької та Луганської областей проживало близько 1,2 млн пенсіонерів. За даними Міністерства соціальної політики України, на червень 2018 р. було обліковано майже 510 тис отримувачів пенсії з числа внутрішньо переміщених осіб. Тобто приблизно 700 тис пенсіонерів з окупованих територій Донецької та Луганської областей наразі не отримують пенсійних виплат. Крім того, суми невиплачених цим пенсіонерам пенсій на сьогодні сягають 60 млрд гривень. І це в жодному разі не економія, яку спромоглася зробити держава. Це суми, які становлять борг, що постійно збільшується.

Друга. Про необхідність забезпечити можливість отримувати належні пенсії тим, хто проживає на окупованих територіях, і про недопустимість припинення виплати пенсій на інших підставах, ніж зазначені в Законі, кажуть суди, до яких звернулося загалом близько 4000 заявників. Так, у зразковій справі № 802/402/18 Верховний суд підтвердив висновок про те, що право на пенсію та її одержання не може бути пов'язане з місцем проживання людини, а також те, що припинення виплати пенсії з підстав, які не містяться в Законі, може становити втручання у право власності.

Третя. Те, як влада виконує свої зобов'язання щодо громадян, безпосередньо впливає на ставлення громадян до держави, на рівень їхньої лояльності і підтримки дій влади. У ситуації, коли ми постійно чуємо про необхідність реінтеграції окупованих територій і очікування її після деокупації чи введення миротворчого контингенту, не варто забувати, що тривалі й численні порушення прав наших співвітчизників, які залишаються на окупованих територіях, не сприятиме їхній реінтеграції та поверненню до мирного життя.

Цю тезу підтримує і спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, який в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що Київ недостатньо робить для співвітчизників, які живуть на непідконтрольній уряду України території. Попередні ідеї з реінтеграції, за його словами, не мають потужної політичної підтримки, і є мало ознак, що це було б пріоритетом для українського уряду. Люди, які живуть на контрольованих збройними формуваннями територіях, пройшли через багато випробувань. І це примушує їх бути незадоволеними урядом України.

Крім того, пан Волкер відзначив, що Київ має співпрацювати з Червоним Хрестом, аби допомогти отримувати державні пенсії людям старшого віку та людям, котрі не можуть самостійно пересуватися.

Як змінити ситуацію, коли для тих, хто змушений був покинути свою домівку через війну або з різних причин залишився на окупованих Росією територіях, держава встановлює окремі, жорсткі й дискримінаційні, правила отримання пенсії? Потрібно розробити новий порядок виплат.

Альтернативний механізм подали правозахисники. Розроблена ними система враховує багатолітні напрацювання профільних організацій, які надають правову допомогу переселенцям протягом усього періоду конфлікту в Україні.

Що пропонує альтернативний порядок виплат?

Коаліція громадських організацій, які опікуються правами людей, що постраждали від конфлікту в Україні, презентували пропозиції стосовно побудови нового механізму виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам та тим, хто залишився проживати на окупованих територіях. Напрацювання, передані уряду, містять бачення того, яким чином можливо збалансувати державний інтерес індивідуальних пенсійних виплат без зловживань із забезпеченням реалізації права на соціальний захист осіб без дискримінації.

Зокрема, новий підхід до організації виплат пенсії жителям окупованих територій звільняє їх від необхідності отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи чи дотримуватися будь-яких інших формальностей. Це дозволить, зокрема, уточнити кількість ВПО, які справді виїхали й потребують допомоги держави у забезпеченні житлом, роботою тощо.

Передбачається, що пенсіонери з окупованих територій отримуватимуть належні їм пенсійні виплати на підконтрольній уряду України території. Для цього їм треба буде звернутися до будь-якого органу, який призначає пенсію, особисто або через представника, що діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

При цьому пенсіонерові не доведеться везти з собою додаткові документи, оскільки виплата пенсії громадянам, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території України, проводиться на підставі даних, наявних у персональній електронній обліковій картці.

Після взяття заявника на облік в управлінні Пенсійного фонду України перший відкриватиме рахунок в Ощадбанку, на який надалі й отримуватиме належні йому суми пенсійних виплат, зокрема за минулий час. Слід зауважити, що пенсіонерові доведеться періодично виїжджати на контрольовану урядом України територію для проходження ідентифікації у відділеннях банку, але тільки один раз на рік.

Розробники порядку впевнені, що застосування такої моделі дозволить уникнути численних порушень прав людини, спростить процедури отримання пенсійних виплат тим, хто найбільше потребує підтримки держави. Адже для людей похилого віку пенсія зазвичай є єдиним джерелом доходів, і тому питання її отримання - це питання виживання.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі