Як не потрапити до в'язниці за дрібну крадіжку

Поділитися
Як не потрапити до в'язниці за дрібну крадіжку © depositphotos / mikdam
Програма відновлення для неповнолітніх.

21 січня міністр юстиції і Генеральний прокурор підписали Наказ про реалізацію пілотного проекту "Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину". Проект розпочнеться після його офіційної реєстрації та публікації наказу і триватиме шість місяців у шести областях.

Про те, чому проект важливий не лише для неповнолітніх, а й для жертв злочинів, - далі у статті.

У чому суть програми відновлення?

Сьогодні у кримінальному процесі каральний підхід домінує над відновлювальним. Першочерговим завданням держава бачить саме покарання злочинців, а не відновлення стосунків між людьми чи запобігання новим правопорушенням. Вона рідко дбає про емоції потерпілих, їхні справжні потреби. Чи чули ви колись, щоби слідчий або суддя запитували потерпілого: "Ви були сильно пригнічені?", "Як ця подія вплинула на ваше життя?" або "Чому для вас це важливо?"

Програма відновлення ґрунтується на відновному підході у кримінальних провадженнях. Основний фокус після конфлікту - це відновлення порушених стосунків між його учасниками, зв'язків з оточенням та виправлення завданої конфліктом шкоди відповідно до побажань сторін. Найпоширенішими програмами відновного правосуддя є медіація, коло примирення, сімейна групова нарада.

Програма відновлення використовує медіацію та залучення медіаторів для примирення неповнолітніх правопорушників із потерпілими. Посередник сприяє сторонам у примиренні та допомагає з'ясувати, якого саме відшкодування хочуть сторони.

Примирення і відшкодування є підставою для звільнення неповнолітнього від кримінального покарання або навіть кримінальної відповідальності.

Таким чином медіація вже на ранньому етапі сприяє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу, допомагає уникнути кримінального світу. Це не означає, що порушник взагалі не відповідатиме, адже він має відшкодувати шкоду потерпілому. А далі з неповнолітнім продовжать роботу із ресоціалізації та запобігання злочинам.

Схожі програми вже працюють у деяких країнах Європи, США, Австралії, Новій Зеландії. Наприклад: у Грузії з 3000 неповнолітніх, які взяли участь у програмі виведення, повторні злочини вчинили лише 134.

Навіщо брати участь у програмі?

Програма відновлення застосовується лише при вчиненні неповнолітніми злочинів невеликої або середньої тяжкості. За вчинення злочинів невеликої тяжкості - наприклад, проникнення до житла, нанесення легких тілесних ушкоджень - порушник отримає до двох років позбавлення волі, а за злочин середньої тяжкості (крадіжка, грабіж) - до п'яти років.

Щоб стати частиною програми, неповнолітній має визнати вину у скоєному. Це може відображатися у різних формах, але не повинно мати негативних наслідків для неповнолітнього чи використовуватися для його подальшого кримінального переслідування.

Як обвинувачений, так і потерпілий беруть участь у безкоштовній програмі добровільно і можуть відмовитися на будь-якому етапі.

Програма не застосовується, якщо це вже не перший злочин, вчинений неповнолітнім. Він не зможе використовувати таку процедуру для регулярного уникнення кримінальної відповідальності. Навпаки, процес повинен сприяти виникненню відчуття відповідальності за скоєне. Усвідомивши весь обсяг заподіяної шкоди, потерпілий отримує шанс самостійно залагодити проблему.

Чому ж у цьому процесі має взяти участь потерпілий?

На відміну від звичного судового процесу, програма відновлення допомагає не просто швидше отримати відшкодування, а самому впливати на те, яким буде це відшкодування.

У наступні шість місяців програма доступна лише для мешканців Донецької, Одеської, Луганської, Львівської, Миколаївської та Харківської областей. Та під час брифінгу 21 січня міністр юстиції заявив: "Розраховую, що проект через півроку стане повноцінним і запрацює по всій країні".

Які основні етапи?

1. Повідомлення і отримання згоди сторін. Прокурор зобов'язаний повідомити сторони, якщо їхня справа підпадає під критерії застосування програми. Якщо прокурор не повідомив, сторони можуть самостійно звернутися в регіональні центри безоплатної правової допомоги (БПД) для залучення медіатора.

2. Передача інформації про справу до регіонального центру БПД та призначення медіатора. Якщо сторони злочину погодилися взяти участь в програмі, прокурор має впродовж одного дня передати інформацію в БПД, щоб координатор програми призначив медіатора. У чотирьох із шести пілотних регіонів адвокати системи БПД уже пройшли спеціальне навчання.

3. Попередні зустрічі медіаторів та сторін. Перед зустріччю сторін медіатор має побачитися з кожним окремо, підготувати їх до подальшого процесу та перевірити готовність узяти в ньому участь. Такі дії запобігають виникненню додаткових хвилювань у потерпілого. При цьому слід перевірити, чи потерпілий зможе позитивно вплинути на неповнолітнього злочинця. За сценарієм, коли потерпілий має наркотичні схильності чи неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності - додаткове спілкування навряд чи допоможе неповнолітньому усвідомити негативні наслідки власних дій.

3. Медіація. Медіація є повністю конфіденційним процесом, і сам медіатор не зможе свідчити в суді проти обвинуваченого. Це суперечило б основному принципу роботи медіатора - нейтральності. Медіація починається з того, що сторони мають можливість почути одне одного й отримати відповіді на запитання: Чому він/вона так вчинив/ла зі мною? А що я такого зробив? Якої шкоди завдала та чи інша дія?

Ця частина процесу спонукає сторони усвідомити: інколи вкрадений телефон - не просто річ, а важливі контакти й неоціненні фото для потерпілого. Водночас це може бути спробою неповнолітнього порушника знайти гроші на їжу. Медіація також дає можливість сторонам самостійно вирішити, як врегулювати конфлікт між ними, як відшкодувати шкоду, завдану потерпілому.

Тобто з допомогою медіації сторони без судового процесу можуть вирішити, як врегулювати конфлікт. Приміром, за дрібну крадіжку з автомобіля неповнолітнього можуть попросити відремонтувати замок або помити авто. За крадіжку телефону в бабусі - допомагати їй із покупками, читати газети чи навчити користуватися комп'ютером.

Як свідчить практика, потерпілий рідко хоче бачити дитину за ґратами. Найчастіше він хоче почуватися в безпеці. Медіатор, прокурор або навіть суд не нав'язують своїх рішень. Вид відшкодування шкоди - це виключно справа сторін конфлікту. Медіатор у процесі - для побудови діалогу та укладення угоди за умовами сторін.

4. Відшкодування шкоди і участь у ресоціалізаційних програмах. У звичайній медіаційній угоді найчастіше визначається, як і в які терміни порушник відшкодовує шкоду потерпілому. Та самі проблеми, котрі спонукали його до вчинення злочину, часто залишаються без уваги. Тому запроваджуються додаткові заходи, які б допомогли неповнолітньому подолати схильність до алкоголю/агресії, навчитися будувати соціальні зв'язки, знайти нове захоплення або роботу. Для цього регіональні центри заздалегідь укладають меморандуми з ДУ "Центр пробації".

Угоди укладають і з іншими державними/недержавними установами, які мають досвід у ресоціалізації та особистісному розвитку. Такими установами можуть бути громадські організації, волонтерські служби, приватні підприємства - всі, котрим під силу запропонувати освітню, психологічну та будь-яку іншу підтримку. Сюди належать і заняття з боротьби із гнівом, і профорієнтаційні програми, художні чи спортивні гуртки. Головна вимога до таких заходів - допомагати, а не шкодити. Якщо залучення до певних видів діяльності може підірвати авторитет неповнолітнього перед однолітками, проведення таких заходів із порушником неприпустиме.

Юридичні наслідки

Сьогодні законодавство дозволяє звільнити від кримінальної відповідальності порушників, які вчинили злочини невеликої чи середньої тяжкості за певних умов. Це стосується випадків дієвого каяття; або коли сторони примирилися й порушник відшкодував шкоду; чи якщо неповнолітній втратив суспільну небезпечність (у зв'язку зі зміною умов життя чи ситуації).

Якщо суд задовольнить відповідне клопотання прокурора, то в неповнолітнього судимості не буде.

Приміром, за крадіжку 500 грн неповнолітньому загрожує до трьох років ув'язнення. За результатами ж програми відновлення, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, кримінальне провадження закриють. При цьому неповнолітній отримає послуги з ресоціалізації та особистісного розвитку.

Програма корисна і для потерпілих. Вона прискорює відшкодування, у тому числі й моральне. А крім цього - зменшує навантаження на працівників системи правосуддя та держбюджет.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі