41 особа померла, Китай закриває міста: що відомо про новий коронавірус

Доповнено
Поділитися
41 особа померла, Китай закриває міста: що відомо про новий коронавірус У Китаї підтвердили смерть 17 осіб © Час Пик
Офіційні дані про кількість осіб, що заразилися, можуть бути занижені.

По світу почав поширюватися новий коронавірус, спалах якого вперше був зафіксований у Китаї в грудні минулого року. Вірус викликає пневмонію і спочатку вважався несмертельним, але з часом почали надходити відомості про нові жертви. Висловлюються припущення про те, що офіційні дані про кількість осіб, що заразилися можуть бути значно занижені.

DT.UA зібрала все, що відомо про новий коронавірус на даний момент.

З чого все почалося

Вперше загадкова пневмонія була діагностована 12 грудня в місті Ухань. До початку січня повідомлялося про 59 випадків захворювання, збудник хвороби тоді залишався невідомим. Було відомо, що всі хворі були покупцями або продавцями на місцевому ринку морепродуктів.

Основними симптомами захворювання називали лихоманку, у деяких пацієнтів спостерігалося утруднення дихання, а рентгенівські знімки показували інвазивні пошкодження легенів. Влада Китаю заявляли про те, що немає ніяких ознак передачі вірусу від людини до людини. Лише 20 січня було підтверджено, що заразитися можна і при контакті з хворим.

Пізніше стало відомо, що збудником захворювання є невідомий раніше коронавірус.

Що це за вірус

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначила коронавірус 2019-nCoV. Сімейство коронавірусів включає в себе 39 вірусів, які вражають кішок, собак, велику рогату худобу, свиней, зайців. Небезпечними для людини з них є тільки шість, коронавірус з Китаю став сьомим у цьому списку.

Аналіз генетичного коду нового вірусу показує, що він найбільш тісно пов'язаний з вірусом SARS (важкий гострий респіраторний синдром), ніж будь-який інший людський коронавірус. Вірус SARS - також коронавірус - убив 774 людини на початку 2000-х років в десятках країн. В основному в Азії.

Звідки пішло зараження

Китайські вчені вважають, що носієм коронавіруса могли бути змії. Найбільш близькими за генетичним кодом до вірусу виявилися два види змій - южнокитайский багатополосий крайт і китайська кобра. Це стало можливим через те, що на ринку морепродуктів Ухані, де вперше було зафіксовано спалах вірусу, торгували не тільки рибою, але і зміями.

Дослідники взяли геном коронавіруса на аналіз для того, щоб визначити його походження. За їхніми словами, він є гібридом вірусу змії і кажанів. Вчені припускають, що спочатку кажани заразили коронавірусом змій, а вже від них коронавірус передався людині.

Як діагностувати новий коронавірус: симптоми

Симптоми коронавіруса схожі з симптомами пневмонії і важкого гострого респіраторного синдрому. До них відносяться:

Втрата свідомості

Сухий, непродуктивний кашель

Лихоманка і підвищення температури (38°С або вище, озноб)

Утруднення при диханні

Біль в області грудей,

Головний біль

Міалгія

Загальне нездужання

Інкубаційний період триває близько п'яти днів при передачі від людини до людини, при захворюванні від тварини можна говорити про більш тривалому інкубаційному періоді.

Що потрібно робити, щоб не заразитися коронавірусом

Міністерство охорони здоров'я України дало основні рекомендації про те, як уникнути зараження коронавірусом:

- уникати тісного контакту з людьми, які мають симптоми гострої респіраторної інфекції;

- частіше мити руки з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

- уникати тісного контакту з тваринами на фермах або в дикій природі;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції - при кашлі не повинні підходити надто близько до співрозмовників, повинні використовувати одноразові серветки під час кашлю і чхання, частіше мити руки, скоротити контакти з іншими людьми.

Важливо пам'ятати, як передається коронавірус: можливе зараження від тварини і передача від людини людині. Крім того, спеціального лікування від нового типу коронавіруса поки немає, немає і вакцини від цього коронавіруса.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Ситуація на даний момент

У Китаї вже зафіксовано понад 1287 випадків захворювання вірусною пневмонією, викликаною 2019-nCoV, 41 особа померла. Британські епідеміологи вважають, що число заражених може значно перевищувати офіційні дані і досягати 4000 осіб.

Про поодинокі випадки захворювання також повідомляли влади Японії, Південної Кореї, Таїланду, В'єтнаму, Сінгапуру та США. Крім того, у одного хворого з Австралії також підозрюють коронавірус.

Какі запобіжні заходи вжито для того, щоб уникнути поширення коронавіруса

У Китаї закрили місто Ухань, з якого почалося поширення вірусу. Авіа - і залізничні рейси з міста скасовані. Автобусні і поромні перевезення, а також робота метро припинені в 10:00 за місцевим часом у четвер, 23 січня.

Крім того, закрили залізничне і автобусне сполучення з містом Хуанган. За розпорядженням влади закрили також кінотеатри, інтернет-кафе та інші місця масового скупчення людей.

З містом Ечжоу, населення якого становить приблизно мільйон осіб, перервали залізничне сполучення.Загалом, у провінції Хубей закрили на карантин 13 міст.

У Китаї також скасували всі спортивні змагання мінімум до квітня.

В американських аеропортах застосовуються тепловізори для виявлення пасажирів з підвищеною температурою. Пасажирів з китайської провінції Ухань перенаправляють в аеропорти Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Сан-Франциско, Атланти і Чикаго, де проводиться скринінг на предмет зараження вірусом.

ВООЗ скликала екстрене засідання комітету експертів. Вони повинні визначити, чи є новий коронавірус підставою для оголошення міжнародної надзвичайно ситуації. За результатом засідання комітету Організація відмовилася визнати спалах вірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. "Це надзвичайна ситуація для Китаю, але це поки що це не стало глобальною надзвичайною ситуацією в області охорони здоров'я", - пояснив очільник ВОЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Пасажирів, які летять в Україну з Китаю, будуть питати про самопочуття співробітники лабораторного центру МОЗ і члени екіпажів.

"Прямого авіасполучення з китайським Уханем в Україні немає, але є з Китаєм. Сьогодні о 13:00 прибув літак з міста Санья і санітарними підрозділами лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я був проведений прийом цього літака. Не запроваджуються ніякі додаткові засоби нагляду за пасажирами, однак разом з членами екіпажу проводиться спільне опитування або перевірка наявності звернень або погане самопочуття", - заявив в. о. гендиректора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі