Amazon в суперечці з Microsoft домоглася перегляду військового контракту для Пентагону

Поділитися
Amazon в суперечці з Microsoft домоглася перегляду військового контракту для Пентагону Міноборони США має намір створити нову військову IT-інфраструктуру © miroved.com
Вартість замовлення для оборонного відомства США оцінюється в 10 мільярдів доларів.

Міністерство оборони США має намір переглянути рішення про присудження Microsoft перемоги у конкурсі за контракт на створення інтегрованої оборонної мережі, що об'єднує всі комп'ютерні та ІІ-системи американських військових, повідомляє видання The New York Times.

Міністерство юстиції США вимагає переглянути укладення контракту з Microsoft, після того як компанія Amazon представила свої доводи у федеральному суді. Адвокати Amazon стверджують, що чиновники Пентагону неправильно оцінили пропозицію і розцінки компанії. Міністерство оборони попросило відвести 120 днів для повторного розгляду контракту з Amazon. Рішення суду ще немає, однак з урахуванням позиції Мін'юсту вважається, що вердикт буде на користь Amazon.

Судовий процес викликаний боротьбою за контракт на проектування і створення Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) - системи, яка об'єднує в хмарну мережу всі комп'ютери і керовані штучним інтелектом системи збройних сил США. Ця система, володіючи величезними обчислювальними можливостями, дозволить швидко аналізувати й реагувати на будь-які кризи військового характеру по всьому світу, забезпечить швидку обробку інформації, її надійну передачу та зберігання. Фактично мова йде про створення спеціалізованого "військового інтернету". Вартість проекту оцінюється в 10 мільярдів доларів.

Розробку системи передбачалося розпочати ще коли Міноборони США очолював Джеймс Меттис, та в конкурсі брало участь кілька великих корпорацій, однак у компанії Amazon стверджують, що міністру зателефонував президент Трамп і наказав "викинути "Амазонку"" зі змагання. Новий міністр оборони віддав перевагу Microsoft. Нібито Трамп так вчинив через особистий конфлікт з власником Amazon Джефом Безосом. Сам Трамп, відповідаючи на питання журналістів, стверджував, що причина була в неконкурентних перевагах, які отримала Amazon.

Раніше представники Amazon вже вимагали допитати президента Трампа, наполягаючи, що його втручання завдало компанії збитки. Між тим учені в США звертають увагу держави і громадськості на небезпеку поступитися лідерством у розробці штучного інтелекту.

Про значення і особливості підготовки учнів вищих навчальних закладів до роботи у великих IT-проекти, про виклики, які стоять перед українською системою технологічної освіти читайте в статті Олександра Оваденка і Владислава Симоненка "У бізнесі все побудовано на проектах: від створення невеликого сайту-візитки до запуску ракети Falcon-9. Чи готують до цього випускників вишів".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі