Апарат NASA зробив знімок місця аварії ізраїльського місяцеходу

Поділитися
Апарат NASA зробив знімок місця аварії ізраїльського місяцеходу "Берешит" розбився 11 квітня © NASA
"Берешит" розбився при посадці в квітні цього року.

Апарат NASA Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO), який працює на навколомісячній орбіті, виявив і зробив знімок місця аварії ізраїльського місяцеходу "Берешит", який розбився при посадці 11 квітня цього року. Як повідомляється на сайті місії, LRO пролітав над місцем аварії через 11 днів після невдалої посадки.

Апарат зробив шість знімків, на яких можна помітити яскраву область, від якої відходять "промені" довжиною до 100 метрів. У центрі цієї області знаходиться темна пляма, яка, ймовірно, утворилася при руйнуванні апарату. "Промені" з'явилися в результаті впливу уламків, що розліталися, які перерозподілили частинки реголіту недалеко від місця катастрофи.

NASA

Місяцехід був запущений 22 лютого за допомогою ракети Falcon 9. Після запуску він здійснив виток навколо Землі по еліптичній орбіті і провів перевірки роботи всіх своїх приладів. Відразу після запуску з'ясувалося, що захисний козирок зоряного датчика не функціонує належним чином, через що були випадки його засліплення сонячним світлом. Проблему вдалося усунути і 24 лютого зонд включив свої двигуни на 30 секунд в рамках першого маневру корекції орбіти, проте наступне заплановане включення двигунів 25 лютого не відбулося - прямо перед маневром бортовий комп'ютер несподівано перезавантажився.

Разом з тим, інженерам місії вдалося визначити джерело збою і усунути проблему, передавши зонду необхідні команди. 28 лютого "Берешит" включив двигуни на чотири хвилини.

11 квітня апарат повинен був здійснити посадку на поверхню Місяця, але на висоті 149 метрів від поверхні його головний двигун раптово відключився і відбулося перезавантаження бортового комп'ютера.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі