Археологи виявили на Алтаї дитяче поховання у вигляді човна

Поділитися
Археологи виявили на Алтаї дитяче поховання у вигляді човна Човен був обкладений річковими каменями © N+1
Дослідники вважають, що кочівники запозичили вірування інших племен.

Археологи виявили на Алтаї, в могильнику Курайка III-IV століть, незвичайне дитяче поховання, яке являло собою колоду, що імітувала човен. Вчені вважають, що кочівники, які жили тут, могли перейняти вірування інших племен, повідомляє N+1.

Могильник на березі річки Курайка був знайдений у 1994 році. У тому ж році тут почалися розкопки, які з перервами тривають досі. За цей час археологи дослідили 49 могильних ям. За допомогою дендрохронологічного і радіовуглецевого аналізу їх датували III-IV століттям. Тут дослідники знайшли безліч артефактів, виконаних з бурштину, сердоліку, заліза, бронзи, деякі з них були привезені здалеку. Наприклад, була знайдена підвіска з єгипетського фаянсу, яка була зроблена в Середземномор'ї.

У могильнику зустрічається кілька типів поховань. Померлого клали в заздалегідь встановлену дерев'яну раму, ховали в дерев'яному ящику, схожому на труну, або в похоронній колоді - видовбаному стовбурі модрини. При виготовленні колод стародавні люди часто звужували один з кінців, так що він зовні схожий на ніс човна.

Тепер дослідникам вдалося виявити дитячу колоду, яка особливо сильно нагадувала човен. Вчені вважають, що таке поховання не було звичайним для кочівників. Незважаючи на те, що недалеко від поховання був вихід сланцю, колода була обкладена річковими валунами, що підтверджує версію про човен, оскільки багато народів обкладають човни річковими каменями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група археологів під керівництвом Джоді Мегнесс з Університету Північної Кароліни виявила в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю стародавні мозаїки. На мозаїках зображені сім відомих біблійних сюжетів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі