Археологи виявили в Камбоджі голову статуї "досконалої людини"

Поділитися
Археологи виявили в Камбоджі голову статуї "досконалої людини" Статуя була виготовлена в кінці XII — початку XIII століть © Популярная механика
В руїнах храму Та Ней знайдена голова бодхісаттви.

Археологи, які досліджують руїни стародавнього храму Та Ней, знайшли голову бодхісаттви. Як повідомляє "Популярная механика", храм був побудований на рубежі XII-XIII століть нашої ери. Дослідники шукали біля підніжжя камінь, що скотився даху, але зробили несподіване відкриття.

У буддизмі бодхісаттва – людина, яка досягла духовної досконалості і готова увійти у світ, щоб звільнити його мешканців від земних прихильностей і допомогти їм вийти з колеса перероджень – сансари. Зазвичай його зображували таким, що тримає ногу так, як ніби готовий залишити своє місце і зійти у світ, населений людьми.

За словами дослідників, знайдена голова статуї збереглася в хорошому стані. У неї частково відколовся ніс, ліве вухо і щока. Висота виявленої голови становить 54 см, ширина - 27 см, а товщина - 36 см. За стилем археологи встановили, що статуя була виготовлена в кінці XII - початку XIII століть в період правління Джаявармана VII.

На даний момент дослідники не знають, де знаходяться інші частини скульптури. Ймовірно, вони повинні бути десь поблизу, але вчені ще їх не знайшли.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група археологів під керівництвом Джоді Мегнесс з Університету Північної Кароліни виявила в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю стародавні мозаїки. На мозаїках зображені сім відомих біблійних сюжетів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі