Астрономам вдалося знайти "відсутню" частину Всесвіту

Поділитися
Астрономам вдалося знайти "відсутню" частину Всесвіту Астрономи виявили "відсутню" частину Всесвіту © realityzone.ru
Вчені довели існування структур з гарячого газу в міжзоряному просторі.

Астрономи за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра" довели існування в міжзоряному просторі структур з газу, які не можна помітити за допомогою оптичних телескопів. Як повідомляє "Популярная механика", дослідники спостерігали за квазаром, який знаходиться на відстані 3,5 мільярдів світлових років від Землі.

У результаті Великого вибуху у Всесвіті утворилася велика кількість речовин: водню, гелію та інших елементів. З цієї речовини були утворені планети, зірки, туманності та інші об'єкти, а його випромінювання допомагає дослідникам визначити його масу. Деякі теоретичні моделі дозволяють визначити, скільки подібної речовини може бути. Виявляється, що приблизно її третина залишається невидимою.

Одна з версій полягає в тому, що відсутня маса збирається в гігантські ниткоподібні структури теплого (температура менше 100 тисяч Кельвінів) та гарячого (понад 100 тисяч Кельвінів) газу в міжгалактичному просторі. Ці нитки невидимі для оптичних телескопів, але якась їх частина може бути виявлена в інших діапазонах. Тепер же дослідникам вдалося довести існування подібних структур.

Вчені використали телескоп "Чандра" для того, щоб знайти сліди поглинання гарячого газу в спектрі квазара, що знаходиться на відставні 3,5 мільярдів світлових років від Землі. За розташуванням галактик між об'єктом і нашою планетою дослідники визначили 17 місць, де може скупчуватися газ. Через те, що Всесвіт розширюється, подібні місця віддаляються від Землі зі швидкістю, яка залежить від відстані: чим далі, тим швидше.

За допомогою цієї техніки вчені виявили сліди кисню, нагрітого до мільйона градусів Кельвіна. Дослідники повідомляють, що, екстраполюючи дані спостережень за киснем на повний набір елементів і від спостережуваної області до меж спостережуваного Всесвіту, вони можуть оцінити повну кількість "захованої" речовини. Принаймні, в цьому конкретному випадку, відсутню частину все-таки знайдено.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили загадкові спалахи, які можуть бути доказом існування паралельного Всесвіту. Світіння було виявлено під час аналізу карти реліктового випромінювання, яке також називають "Луною Великого вибуху".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі