Астрономи підтвердили наявність землеподібної планети біля найближчої до Сонця зірки

Поділитися
Астрономи підтвердили наявність землеподібної планети біля найближчої до Сонця зірки Біля Проксими Центавра дійсно обертається планета землеподобная © NASA
Нові дані отримані за допомогою спектрографа ESPRESSO.

Міжнародна команда вчених за допомогою спектрографа ESPRESSO підтвердила, що у найближчої до Сонця зірки, Проксими Центавра, дійсно існує планета, схожа на Землю. Планета масою в 1,17 рази більшою за земну, знаходиться в населеній зоні зірки і здійснює оберт навколо неї за 11,2 земних діб, повідомляє Naked science.

Припущення про існування планети Проксима Центавра В вперше висунули чотири роки тому. Тоді ця ж група астрономів за допомогою спектрографа HARPS помітила слабкі коливання швидкості руху зірки, які можна було б пояснити за допомогою присутності достатньо великого небесного тіла.

Підтвердити те, що планета дійсно існує, дозволив спектрограф ESPRESSO, встановлений на Дуже великому телескопі. ESPRESSO виміряв радіальну швидкість зірки, що знаходиться в 4,2 світлових роках від Сонця, з точністю до 30 см/сек. Це втричі більш точний вимір, ніж ті, що дозволяв провести HARPS. Також новий спектрограф дозволив точніше визначити масу планети.

Вчені відзначають, що відстань від планети до зірки приблизно в 20 разів менша, ніж від Землі до Сонця, але Проксима отримує порівнянне кількість енергії. Тобто, на планеті може існувати вода в рідкому вигляді і потенційні умови для виникнення життя.

Разом з тим, називати планету потенційним кандидатом для пошуків інопланетного життя поки рано. Проксима Центавра – червоний карлик, який активно бомбардує планету рентгенівськими променями, тому життя на планеті може розвинутися тільки за наявності щільної атмосфери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Астрономи помітили планетну систему, що зароджується

В 2018 році астрономи зафіксували на зірці найпотужніший спалах, який міг би знищити будь-яку відому форму життя. Дослідники відзначають, що спалах був настільки потужним, що його можна було б помітити неозброєним оком.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі