Астрономи показали детальну рентгенівську карту зоряного неба

Поділитися
Астрономи показали детальну рентгенівську карту зоряного неба Карту зоряного неба створили за допомогою телескопа eROSITA
На карті зібрані результати спостережень за зоряним небом протягом 182 днів.

Астрономи за допомогою телескопа eROSITA представили нову рентгенівську карту зоряного неба. Як повідомляє Інститут позаземної фізики Товариства Макса Планка, на карті зібрано більше мільйона об'єктів.

Таким чином, вченим вдалося фактично подвоїти кількість відомих рентгенівських джерел, які були відкриті за 60 років спостережень. Більшість з таких джерел – активні ядра галактик, всередині яких ростуть надмасивні чорні діри.

Вчені відзначають, що телескоп eROSITA проводив спостереження за небом протягом 182 днів. У результаті йому вдалося отримати більш глибокі зображення, ніж телескопа ROSAT 30 років тому. Карта допомагає визначити розташування гарячого газу в Чумацькому Шляху, а також в міжгалактичному просторі, який його оточує. Це важливо для розуміння історії формування нашої галактики.

Гарячий газ Чумацького Шляху, поява якого відбулося в результаті вибуху наднових і, можливо, викидів речовини з чорної діри, пофарбований на карті зеленим і жовтим кольором. Синій колір – це джерела рентгенівського випромінювання. А розсіяне червоне випромінювання – це викид гарячого газу в районі Сонячної системи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: В Австралії побудують найбільший радіотелескоп у світі

Раніше астрономи з Канзаського університету проаналізували дані про спіральні галактики і помітили деякі дивацтва в їхньому обертанні. Виявилося, що вони обертаються в ту чи іншу сторону не просто так, можливо, що ці аномалії пов'язані з наявністю у Всесвіті "полюсів" і осей обертання.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі