Астрономи помітили на поверхні блакитних гігантів хвилі

Поділитися
Астрономи помітили на поверхні блакитних гігантів хвилі На поверхні блакитних гігантів зафіксовані хвилі © Популярная механика
Час життя гігантських зірок становить всього кілька десятків мільйонів років.

Астрофізики з Університету Ньюкасла заявили про те, що на поверхні блакитних гігантів – величезних зірок, маса яких перевищує сонячну в 10-20 разів, можна помітити хвилі. Як повідомляє "Популярная механика", яскравість цих зірок перевищує сонячну в десятки тисяч разів, тому термоядерного палива їм вистачає ненадовго, і термін їхнього життя становить всього кілька десятків мільйонів років.

У ході дослідження вчені працювали над математичним моделюванням процесів, які відбуваються на зірках. У результаті з'ясувалося, що на блакитних гігантах можна помітити хвилі двох типів. У першому випадку мова йде про хвилі, що поширюють по поверхні зірки і на ній же загасають. У другому - про пружні хвилі, що поширюються в товщі зоряної речовини. Їхню прояву теж можна бачити на поверхні зірки.

Дослідники перевірили свої висновки за допомогою телескопів TESS і "Кеплер". Виявилося, що блиск зірок дійсно змінювався з часом так, як передбачало моделювання вчених. З екзопланетами ці події зв'язати було не можна, оскільки вони не відрізнялися якоюсь періодичністю.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі