Астрономи відкрили наймасивнішу нейтронну зірку

Поділитися
Астрономи відкрили наймасивнішу нейтронну зірку Астрономи знайшли наймасивнішу нейтронну зірку © Naked Science
Маса світила дорівнює 2,17 сонячних.

Астрономи з Віргінського університету визначили масу пульсара PSR J0740 + 6620, який розташовується в подвійній системі з білим карликом. Як повідомляє N+1, маса світила становить 2,17 маси Сонця, що стало рекордом для нейтронних зірок.

Нейтронні зірки - можливий кінцевий етап еволюції звичайних зірок. Вони мають надзвичайно високу щільність, яка навіть перевищує ядерну. Основною проблемою на сучасному етапі дослідження таких світил є те, що вчені не знають, яким чином тиск у їхніх надрах залежить від щільності.

В ході нового дослідження вченим вдалося виміряти масу пульсара PSR J0740+6620. Оцінка стала можливою завдяки спостереженню ефекту Шапіро - уповільнення поширення світла при проходженні поблизу масивного тіла. Цей феномен є одним із стандартних проявів загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна і виміряний у багатьох ситуаціях, в тому числі і для планет Сонячної системи.

Виявилося, що маса об'єкта перевершує масу Сонця в 2,17 рази. Він став наймасивнішою нейтронної зіркою з відомих на даний момент; зірок цього класу важче двох Сонць в принципі відомо досить мало.

Відкриття дозволяє встановити нові обмеження на можливі рівняння стану речовини в надрах нейтронних зірок і вказує на справедливість більш жорстких рівнянь, в яких тиск в залежності від маси зростає швидше. Фізично це відповідає появі відштовхування між частинками при менших щільності.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі