Астрономи визнали природне походження астероїда Оумуамуа

Поділитися
Астрономи визнали природне походження астероїда Оумуамуа Вчені визнали Оумуамуа природним об'єктом © NASA
Раніше дослідники припускали, що астероїд може бути штучно створеним об'єктом.

Група астрономів на чолі з Метью Найтом довела, що властивості першого міжзоряного астероїда Оумуамуа можна пояснити в рамках припущення про те, що це планетезималь, а не штучно створений об'єкт, повідомляє N+1. Раніше вчені висунули припущення про те, що насправді Оумуамуа може бути міжзоряним вітрильником.

У ході дослідження вчені проаналізували всі дані про астероїд, які були отримані за допомогою наземних і космічних обсерваторій. Поверхня об'єкта пофарбована в червоний колір, схожий на забарвлення деяких комет, астероїдів D-типу і транснептунових об'єктів, що може свідчити про наявність шару органіки на його поверхні. Разом з тим, це ж може свідчити про наявність сильно вивітреної і багатої мінералами, які містять залізо, поверхні.

Нещодавно дослідники також з'ясували, що астероїд має додаткове прискорення, яке не можна пояснити ні гравітацією Сонця і планет, ні впливом сонячного вітру. Ймовірно, астероїд розганяється через викиди летких речовин, які випаровуються зі швидкістю кілограм на секунду. Така активність у 15 разів менша, ніж у комет, але аномальною її назвати не можна.

На думку вчених, в минулому Оумуамуа представляв собою планетезималь і був викинутий з зоряної системи через гравітації іншого небесного тіла, наприклад, планети-гіганта або материнської зірки, біля двох мільярдів років тому. Дослідники прийшли до висновку, що всі властивості Оумуамуа можна пояснити, не вдаючись до версії про його штучне походження, тому її можна не розглядати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Астероїд був виявлений в Сонячній системі в жовтні 2017 року. Небесне тіло має незвичайну сигароподібну форму, а його довжина-близько 400 метрів, у 10 разів більша, ніж ширина.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі