Астрономи вперше виявили залишкові сліди Великого вибуху

Поділитися
Астрономи вперше виявили залишкові сліди Великого вибуху Вчені виявили в космосі реліктову радіацію. © cosmosblog.ru
Реліктова радіація від Великого вибуху, або так званий Космічний мікрохвильовий фон, був сформований, коли наша Всесвіт була ще в дитинстві, а її вік не перевищував 380 тис. років.

За допомогою телескопа, працюючого на Південному полюсі, а також космічного апарату Гершель група європейських вчених виявила сліди космічної реліктової радіації, що залишилася з часів Великого вибуху, породило нашу Всесвіт. Як повідомляє Європейське космічне агентство, фахівці вперше виявили на практиці хоч якісь залишкові сліди Великого вибуху, що стався майже 13,8 млрд років тому.

За словами дослідників, слабкий радіаційний сигнал був виявлений тим же способом, що відкривають далекі галактики, коли їх світло притягається гравітацією близьких до нас галактик і подібно сонячному зайчику відбивається від них, доходячи до Землі. У випадку з мікрохвильовим фоном, випромінювання було виявлено після того, як воно відбилося від галактичного кластера. В ЄКА кажуть, що якщо говорити науковою мовою, то радіаційний фон був виявлений завдяки потужній гравітації галактичного кластера. Сила тяжіння кластера підтягла до себе радіаційний фон і відбила його у напрямку до нашої планеті.

Як пояснюють астрономи, за рахунок досліджень первинного реліктового космічного випромінювання, можна багато що сказати про перших фазах "розбухання" Всесвіту, а також особливостей її гравітації в перші моменти життя. У минулому вважалося, що дане відкриття повинен був зробити європейський космічний телескоп " Планк, однак йому не пощастило і він вийшов з ладу, перш ніж зловив сигнал.

Реліктова радіація від Великого вибуху, або так званий Космічний мікрохвильовий фон, був сформований, коли наша Всесвіт була ще в дитинстві, а її вік не перевищував 380 тис. років. Сьогодні, після майже 13,8 млрд років, ми бачимо цей фон, як небесну сферу, заповнену радіохвилями особливої частоти, температура яких всього на 2,7 вище абсолютного нуля.

Ледь помітні коливання температури - всього близько десятків мільйонних часток градуса, вказує на коливання під час вибуху Всесвіту і пов'язує ту картинку, що ми бачимо зараз, з галактиками і зірками в ранній Всесвіту. Зазначимо, що виявити фон вдалося за допомогою температурної карти небесної сфери, яку в свій час склав телескоп " Планк, працюючи в космосі.

Незважаючи на крихітні флуктуації, мікрохвильовою фон - це джерело інформації. У ньому поляризуються невеликі частинки світла, розділяючись на два шари: E-мод і B-мод. Перші E-моди були виявлені в 2002 році наземними телескопами, тоді як B-моди значно важче зафіксувати, але їх природа більш важлива для науки.

Як розповіли в ЄКА, виникають моди двома шляхами: по-перше, в результаті викривлення світла, коли він перетинає Всесвіт, відбиваючись від галактик і темної матерії (феномен гравітаційної лінзи), а по-друге, вони виникають із-за розширення Всесвіту після Вибуху. Останній процес стартував через долі секунди після Великого Вибуху і триває донині.

Нове дослідження вперше об'єднало виявлення B-модів, Е-модів і космічний мікрохвильовий фон. !zn

Читайте також:

Телескоп Hubble "зловив" сім найбільш ранніх галактик у Всесвіті

Вчені показали еволюцію Всесвіту за 9 мільярдів років у 77-секундному ролику

Вчені припустили, що Всесвіт утворився не від вибуху, а просто "заморозили"

Вчені вважають, що дізналися остаточну долю Всесвіту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі