Астрономи заявили про незвичайну поведінку подвійної зірки в сузір'ї Дракона

Поділитися
Астрономи заявили про незвичайну поведінку подвійної зірки в сузір'ї Дракона Зірка складається з білого карлика і червоного гіганта © eso.org
Зірка знаходиться на відстані 16 тисяч світлових років від Землі.

Астрономи заявили про те, що подвійна зірка AG Draconis, яка знаходиться на відстані 16 тисяч світлових років від Землі, веде себе незвичайним чином. І з чим пов'язана ця особливість, дослідники не знають, повідомляє "Популярная механика".

AG Draconis складається з двох зірок: холодного гіганта і гарячого білого карлика. Вона розташовується досить далеко від Землі, тому докладно роздивитися її дослідники не змогли, але деякі подробиці дізналися.

Дві зірки, ймовірно, взаємодіють: речовина з поверхні великОї холодної зірки переходить на поверхню гарячої і менш великої. При цьому одного разу на 9-15 років, починаючи з 1890-х років, вони стають активними: проходять період в декілька років, коли один раз на рік стають набагато яскравішими в певних діапазонах, що детектуються земними телескопами. Зараз вони знаходяться в активному періоді: спалахи, що походять від них, були зареєстровані навесні 2015, 2016, 2017 і 2018 років. Вчені очікували, що черговий спалах відбудеться в квітні або травні поточного року.

Новий період активності зірки виявився незвичайним. У минулому періоди активності проходили так: перші кілька спалахів були "холодними", температура білого карлика падала з кожним з них, а наступні – "гарячими", температура білого карлика зростала. При цьому, холодні спалахи були набагато яскравішим, ніж гарячі.

Новий цикл стартував через сім років після зареєстрованого у 2008 році. Він відрізняється присутністю виключно гарячих спалахів. Дослідники підкреслюють, що така поведінка незвично для 130-річної історії спостережень за об'єктом.

Варто відзначити, що вчені не можуть пояснити природу спалахів зірки. Згідно до популярної версії, коли гравітація білого карлика захоплює речовину від зірки-гіганта, формується "аккреційний диск" - складається з речовини, яка оточує білого карлика і в майбутньому впаде на його поверхню. При цьому даний диск, як передбачається, нестабільний, оскільки гігантська зірка "поставляє" то менше, то більше речовини. Іноді ж на поверхню білого карлика потрапляє занадто багато речовини, що у результаті призводить до викиду речовини в систему і формування на короткий термін гарячої оболонки навколо цієї зірки. З Землі все це теоретично могло бути спостерігатися як спалах в декількох діапазонах.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі