Білл Гейтс назвав 10 головних технологій 2019 року

Поділитися
Білл Гейтс назвав 10 головних технологій 2019 року Білл Гейтс склав список 10 важливих технологій року © AIN
Ло списку ввійшли нові технології у сфері народження, ядерна енергетика і роботи.

Журнал MIT Technology Review представив щорічний список з 10 головних технологій року, в складанні якого в цьому році брав участь засновник Microsoft Білл Гейтс. Як розповів бізнесмен у вступному слові, він "хотів вибрати не тільки ті речі, які стануть головними у 2019 році, але зафіксувати цей момент в історії технологій".

Спритність роботів

Гейтс підкреслює, що на даний момент роботи вже можуть працювати на конвеєрі і не "нудьгувати", але якщо пересунути об'єкт на півдюйма або замінити на щось інше, у робота можуть виникнути проблеми. Хоча роботи не можуть зрозуміти, що потрібно робити з об'єктом просто глянувши на нього, як люди, вони вже здатні навчатися за допомогою методу віртуальних проб і помилок. Один з таких прикладів - робот Dactyl, який навчився крутити в пальцях іграшковий будівельний блок.

Нова хвиля ядерної енергетики

Вдосконалені термоядерні і ядерні реактори стають реальністю. Нові ядерні конструкції допоможуть зробити цей тип енергії більш дешевим і безпечним. До них можна віднести ядерні реактори IV покоління, малі модульні реактори і термоядерні реактори.

Прогнозування передчасних пологів

За допомогою простого аналізу крові медики можуть визначити, чи є ризик передчасних пологів у жінки. "Наш генетичний матеріал знаходиться в основному в наших клітинах. Але в крові також міститься невелика кількість "позаклітинної" РНК і ДНК. У вагітних жінок подібний позаклітинний матеріал є набором нуклеїнових кислот матері, плода і плаценти", - зазначає Гейтс.

Використовуючи цю інформацію, дослідникам вдалося знайти спосіб прогнозування передчасних пологів у жінки.

Кишковий зонд у формі пігулки

Невеликий пристрій може отримати детальні знімки кишечника без дискомфорту для пацієнтів навіть у маленьких дітей. Пристрій може виявити запалення кишечника і бути використаний в бідних країнах, де немає доступу до дорогого устаткування.

Персоналізовані вакцини від раку

Нові технології дозволяють "настроювати" імунну систему людини на виявлення пухлини за її унікальними мутаціями в залежності від типу раку. На даний момент дослідники стоять на порозі комерціоналізації першої персоналізованої вакцини від раку. Якщо вона спрацює так, як передбачається, вона дозволить ефективно боротися з різними видами захворювання.

Бургери без м'яса

Нові технології дозволяють виробляти продукти, смак яких повністю відповідає м'ясу, але які не завдають шкоди навколишньому середовищу. Очікується, що до 2050 року на Землі буде жити 9,8 мільярда людей, які будуть споживати на 70% більше м'яса, ніж у 2005 році. Вирощування тварин для їжі завдає шкоди довкіллю, тому технології, які дозволяють виробляти замінники м'яса, можуть вирішити цю проблему.

"Ловці" вуглекислого газу

Практичні і доступні способи поглинання вуглекислого газу з атмосфери можуть вирішити проблему викидів парникових газів. Навіть якщо людство знизить викиди СО2 в атмосферу, негативний ефект від парникових газів може бути помітний на протязі тисяч років. Для того, щоб уникнути небезпечного зростання температур, людство повинно отримати з атмосфери близько трильйона тонн діоксиду вуглецю.

ЕКГ на переносних пристроях

Люди все частіше використовують пристрої, які дозволяють відстежувати частоту серцевих скорочень. Фітнес-трекери не є медичними пристроями, але нещодавно з'явилися перші "розумні" годинники, які можуть зробити кардіограму, що може допомогти вчасно звернутися за допомогою до лікаря і уникнути серйозних наслідків.

Санітарія без каналізації

Нові туалети можуть бути встановлені і використані без проведення каналізації. На даний момент 2,3 мільярда людей живуть без доступу до необхідних санітарних норм. Відсутність необхідних туалетів змушує людей викидати відходи в річки і струмки, що сприяє поширенню бактерій, вірусів та паразитів, які викликають діарею і холеру. Діарея стає причиною смерті кожної дев'ятої дитини в усьому світі. На даний момент вчені працюють над створенням туалетів, які зможуть не тільки утилізувати відходи, а й використовувати їх.

Зрозумілі ШІ-асистенти

Нові технології дозволяють "розумним" асистентам краще розуміти мову людини. Гейтс зазначає, що на даний момент всі звикли до голосових помічників, але вони майже не виправдали покладених на них очікувань, оскільки розуміють досить обмежений набір слів. Разом з тим, недавні розробки наблизилися до того, що люди зможуть не тільки давати "розумним" асистентам прості команди, але навіть спілкуватися з ними нарівні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі