Білл Гейтс попереджав про небезпеку нової епідемії ще п'ять років тому

Поділитися
Білл Гейтс попереджав про небезпеку нової епідемії ще п'ять років тому Білл Гейтс у 2015 році попереджав про те, що людство не готове до нової епідемії © AIN
Бізнесмен вивчив ситуацію з лихоманкою Ебола і прийшов до висновку, що людство не готове до можливих загроз.

Засновник компанії Microsoft Білл Гейтс попереджав про те, що нова можлива епідемія може бути фатальною для людства ще в 2015 році, після спалаху лихоманки Ебола в Африці. Таку заяву він зробив під час виступу на конференції TED Talk у Ванкувері.

Лекція Гейтса була присвячена епідемій. На початку свого виступу він розповів, що в його дитинстві головним страхом була ядерна війна, тепер же все змінилося. "Якщо щось і вб'є більше 10 мільйонів осіб у наступні кілька десятків років, це швидше буде дуже заразний вірус, ніж війна. Не гранати, а мікроби", - заявив Гейтс. Він також додав, що частково це обумовлено тим, що люди вкладають великі кошти в те, щоб запобігти ядерній війні, але мало – у запобігання епідемій.

Потім Гейтс звернув увагу на епідемію лихоманки Ебола і зазначив, що проблема не в тому, що система погано працює, а в тому, що системи немає взагалі. Немає груп підготовлених епідеміологів, які могли б поїхати і визначити, що це за хвороба і як вона поширюється. Немає підготовлених медпрацівників та системи їхньої підготовки, а великий спалах вимагатиме участі сотень тисяч працівників медицини.

"Неналежна підготовка може призвести до того, що наступна епідемія буде набагато більш руйнівною, ніж Ебола", - заявив Гейтс. Тоді загинуло близько 10 тисяч осіб з трьох африканських країн.

Що допомогло зупинити епідемію Еболи:

Героїчна робота медпрацівників

Природа вірусу - Ебола не поширюється повітрям, а ті, хто заразився, відчувають себе так погано, що не можуть встати з ліжка

Вірус не потрапив у великі міста

"Але наступного разу нам може не пощастити так сильно. Це може бути вірус, заражені яким будуть почувати себе досить добре, щоб сісти в літак або піти на ринок", - додав Гейтс.

Він також навів у приклад модель поширення вірусу, який передається повітрям, як "іспанка" 1918 року. Тоді після зараження померло 30 мільйонів людей. За словами Гейтса, людство може розробити високоефективну систему реагування, взявши кращі розробки з усіх сфер науки і технологій. Крім того, держави могли б повчитися у військових.

Що потрібно для боротьби з епідемією:

Сильна система охорони здоров'я в бідних країнах

Медичний резерв з навчених людей

Об'єднання медиків і військових під час тренувань, що дозволить першим швидше реагувати в екстрених ситуаціях

Симуляції поширення вірусів, щоб виявити слабкі місця

Передові розробки у сфері вакцинації і діагностики

"У мене немає чіткого бюджету, але я думаю, що витрати на ці заходи будуть набагато нижчими, ніж втрати від кризи. За підрахунками світового банку, в разі глобальної епідемії грипу світовий ринок втратить три трильйони доларів і ми зіткнемося з мільйонами смертей", - додав Гейтс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше Гейтс заявив про те, що кінець "шатдауну" через коронавірус у світі відбудеться через шість-10 тижнів. Він також виділив 100 мільйонів доларів на боротьбу з пандемією.

Станом на п'ятницю, 20 березня, у світі зареєстровано 244 523 випадки зараження коронавірусом. Таким чином, всього за тиждень коронавірусом інфікувалися ще 116 180 осіб. Офіційно зафіксоване число хворих в Італії перевищує 41 тисячу. За весь час в Італії через хворобу померли 2 578 осіб. Загальна кількість померлих в Італії за весь час становить 3 405.

11 березня генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус заявив про пандемію через поширення коронавірусу Covid-2019.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі