Цегла з реголіту допоможе вижити колонізаторам Місяця

Поділитися
Цегла з реголіту допоможе вижити колонізаторам Місяця Цегла з реголіту здатна накопичувати тепло і утримувати його © esa.int
Матеріал місячної поверхні виявився здатний утримувати тепло під час довгої ночі.

Вчені з Європейського космічного агентства заявили про те, що майбутні колонізатори Місяця можуть використовувати матеріал місячної поверхні в якості джерела тепла та енергії протягом довгої ночі. Як повідомляється на сайті агентства, отримана енергія може бути використана як для поліпшення умов життя астронавтів, так і для підтримки працездатності роверів і місячних станцій.

Наголошується, що за допомогою сучасних технологій дістатися до Місяця буде не складно. А от взяти з собою все необхідне буде неможливо. Тому людям необхідно звертатися до місцевих ресурсів у пошуках необхідних джерел тепла та енергії.

У космосі енергію отримують за допомогою сонячних панелей, які виробляють її весь час, поки на них потрапляє сонячне світло. Разом з тим, бази на Місяці будуть переживати періоди місячної ночі, коли світло не буде надходити до 16 днів. Тому необхідно знайти джерело енергії, яке буде збирати її протягом місячного дня і зберігати протягом ночі.

Виявилося, що таким джерелом енергії можуть бути цеглини з реголіту. "Астронавти "Аполлонів" привезли на Землю невелику кількість місячного грунту, яка дозволила нам створити дуже схожий "фейковий" реголіт", - поділився один з дослідників Ейдан Коулі.

Земний "замінник" реголіту стирали до досягнення характерного для поверхні Місяця розміру часток, а потім виготовляли цеглу розмірами трохи менше звичайної будівельної. Після цього вчені провели експерименти, які дозволили дізнатися, наскільки така цегла здатна утримувати тепло.

"Будь-яка технологія, що буде використовуватись на Місяці, зіткнеться з виключно суворими умовами: довгими ночами, перепадами температур від -173 до 127 градусів Цельсія і екстремально низьким тиском. Ми відтворили ці умови з найкращої доступної точністю для створення місяцеподібного середовища для нашої цегли. Використання місячного реголіта для зберігання тепла на Місяці надає нам велику кількість готового до використання матеріалу, тобто космічним мандрівникам не знадобиться багато брати з Землі. У перспективі це дозволить реалізувати більш амбітні космічні місії", - розповів керівник проекту Лука Целотті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Гарвардського університету запропонували новий план з тераформування Марса. За їхніми словами, зробити придатними для життя окремі регіони Червоної планети можна буде за допомогою тонкої і легкої аэрогелевої ковдри.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі